Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
GOSPODARSTVO
Igor Shamis -  TLM -Konferencija za novinare 18. rujna

Igor Shamis, vlasnik šibenskog TLM-a :
Za sve što se zadnjih mjeseci događalo u TLM-u kriv je Marijan Stričević!

Igor Shamis - TLM -Konferencija za novinare 18. rujna
Igor Shamis -  TLM -Konferencija za novinare 18. rujna

Igor Shamis – TLM -Konferencija za novinare 18. rujna

– Želim da hrvatska i šibenska javnost zna da sam učinio sve da nađem najbolje rješenje za situaicju u TLM-u i spriječim stečaj, ali danas više nije sve u mojim, nego u rukama vjerovnika koji će o tome odlučiti- izjavio je danas na konferenciji za novinare u TLM-u, vlasnik tvrtke Igor Shamis.
Najavio je i svoj zadnji “adut iz rukava”: – Ponudit ću vjerovnicima plan restrukturiranja s otkupom dugova koji iznose 60 milijuna eura, za 35 milijuna eura i mislim da će to biti dosta. Novac će , uz moje vlastito učešće, osigurati velike europske banke i svjetski fondovi. Ali, za to moram imati vremena do 27. prosinca- kazao je Shamis , misleći pritom kako do 6. listopada, kada istječe rok za predstečajni postupak, neće biti u mogućnosti osigurati kreditna sredstva.

Po svemu činilo se kao da je Igor Shamis, dočekan prije šest mjeseci u Šibeniku kao moćni ruski milijarder koji će spasiti šibensku Tvornicu aluminija od sigurne propasti, de facto kapitulirao i samo traži najbezbolniji način da to javno i priopći.
Osvrnuo se na atmosferu koja ga je proteklih šest mjeseci pratila u TLM-u i Šibeniku, te za nju optužio , začudo, Marijana Stričevića i ljude oko njega koje je na vodeće pozicije u Tvornici upravo Shamis instalirao kao osobe od svoga najvećeg povjerenja.

– Mene je u Hrvatsku doveo Marijan Stričević, i on je napravio ovu atmosferu i kriv je za sve što se dogodilo u TLM-u. Ja nisam znao ni situaciju ni ljude kad sam došao ovdje, i na veliku žalost, odluke koje sam donio bile su pogrešne. A nakon svega Stričević je odlučio i mene maknuti iz poduzeća- požalio se, uz priznanje da je jako pogriješio kada je tražio ostavku Branimira Lepura s mjesta predsjednika uprave u TLM-u jer je time samo izgubio dragocjeno vrijeme. Tvrtka u kojoj je stvorena krajnje negativna atmosfera, rekao je, nije mogla dobiti novac od poslovnih banaka za nastavak proizvodnje jer je to za njih bio veliki rizik. Demantirao je navode kako osobno ne raspolaže nikakvim kapitalom, te sutvrdio da su sev to rekla-kazala priče i da nema potrebe nikomu se dokazivati.
– Atmosfera koja je oko mene stvorena nije bila ni na čemu utemeljena. Ali, zbog nje su se dobavljači robe bojali da roba neće biti prerađena, a kupci da narudžba neće biti realizirana. Kad otkupimo dugove, tržište će vidjeti da postoji efektivni vlasnik, a neće biti ni pravnog rizika u poslovanju poduzeća- poručio je Shamis, napominjući da,  kad bi se mogao vratiti šest mjeseci unatrag, iste greške sigurno ne bi napravio.
U slučaju stečaja TLM-a, o kojemu se sve glasnije i otvorenije govori, mada Shamis tvrdi da o tome nema informacija, ruski poduzetnik kaže kako će pretrpjeti dvostruki gubitak: moralni i financijski. Onaj moralni za njega je još teži, veli, jer reputacija je iznimno važna stvar za one koji se bave biznisom.
Što je Igor Shamis htio ovom konferencijom za novinare nije baš jasno, jer čini se da je stečaj TLM-a samo pitanje dana. Doduše, stečaj s preustrojem, nakon kojega bi slovenski Impol uzeo TLM u najam i pokrenuo proizvodnju. Teško je vjerovati da Shamis o tome nije informiran, kako tvrdi, pa se čini da je ovaj “oproštajni nastup” ruskog poduzetnika pred novinarima bio svojevrsno pilatovsko pranje ruku od završnog rastakanja šibenske tvornice u koju nije uložio ni kune vlastitog novca, ali je iz nje uzimao i ono zadnje što je preostalo…

Igor Shamis -  TLM -Konferencija za novinare 18. rujna (Foto: Tris/H. Pavić)

Igor Shamis – TLM -Konferencija za novinare 18. rujna (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI