Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
GOSPODARSTVO
Ilustracija

I ovce i novce:
Pulsko brodogradilište gradi sheep-ship ili kruzer za 80 tisuća ovaca

Ilustracija
Ilustracija

Ilustracija (izvor idiomaextra.wordpress.com)

Jedna nesvakidašnja brodograđevno-stočarska vijest dolazi iz Pule: pulsko brodogradilište je dobilo zanimljiv posao: ovaj put neće graditi brodove za prijevoz vagona, automobila, kruzere za turiste, niti tankere za naftu i plin, već će graditi brod za prijevoz ovaca. Brod će moći prevoziti oko 80 tisuća ovaca, ili pak 10 tisuća krava i 23 tisuće ovaca.

Serđo Pajković, rukovoditelj odjela Prodaja, projekt i kalkulacija u pulskom brodogradilištu Uljanik nazvao je taj brod plovećim hotelom za životinje, nakon današnjeg potpisivanja ugovora  s naručiteljem, tvrtkom Livestock Transport & Trading Co. K. S. C. iz Kuvajta. Ovim tzv. hotelom će ovce jednokratno putovati iz Australije do arapskih zemalja, gdje će svoje jedino i posljednje krstarenje okončati u tamnošnjim štalama.
Ovo će ujedno biti i najbrža ploveća štala na svijetu, budući da će ovce ploviti brzinom od 20 čvorova, a kupcu je osobito važna ‘sigurnost životinja‘, kako je rečeno. To zapravo znači da se nastoji postići da životinje do cilja stignu žive, neozlijeđene i nezaražene bolestima, vele brodograditelji.
Takvi su brodovi najčešće u upotrebi na linijama između Australije i Novog Zelanda i Perzijskog zaljeva, gdje imaju puno nafte (i novca), ali ne i ovaca. Zbog izuzetno nepovoljnih klimatskih i drugih uvjeta za njihov uzgoj, bogati Arapi  najčešće kupuju ovce, pa se ovdje uvjetno može primjeniti narodna izreka kako nije lako posjedovati ‘i ovce i novce’.  Inače, na internetskim stranicama Uljanik Grupe  može se pronaći i crtež s osnovnim tehničkim karakteristikama takvog broda, dugog 180 metara i namijenjenog za prijevoz 70 000 ovaca.
Primjer broda kolokvijalnog naziva 'sheep-ship', naziva Al Kuvait (foto Wikipedia)

Primjer broda kolokvijalnog naziva ‘sheep-ship’, imena Al-Kuwait (foto Wikipedia)

– Znali smo da pri gradnji ovoga broda moramo udovoljiti visokim ekološkim standardima. Nismo željeli imati ograničenja u trgovanju po cijelom svijetu i zato smo izabrali Uljanik koji je već gradio slične brodove – kaže Bader Al Subaiee, predsjednik Uprave Licestock Transport and Tradinga, a prenosi HTV.
Izvršni direktor u kuvajtskoj Livestock Transport & Trading Co. K. S. C. Osama Bodai je naglasio kako ovaj danas ugovoreni brod biti prvi u seriji, te da onda postoji mogućnost da se u Puli gradi još kruzera za stoku.
Inače, kako se može doznati, najveći brod slične namjene može ukrcati 120 tisuća ovaca, koje onda putuju i do četiri tjedna preko oceana do novih štala i klaonica na Srednjem Istoku. 
Ovakve brodove nazivaju i sheep-ship, od engleskog jezika: sheep=ovca i ship=brod.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI