Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
GOSPODARSTVO
Konferencija za novinare  Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski sindikat metalaca:
‘Prihvatit ćemo i restrukturiranje TLM-a kroz stečaj’

Konferencija za novinare Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: Tris/H. Pavić)
Konferencija za novinare  Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija za novinare Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski sindikat metalaca s današnje konferencije za novinare obznanio je sadržaj sastanka s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom i istaknuo želju da se pronađe strateški partner koji će preuzeti TLM bez stečaja, ali da im je prihvatljivo, ako ne ide drugačije,  i da netko rekonstruira tvrtku kroz stečaj, kako je to kroz pismo namjere iskazao slovenski Impol.

Ovaj zaključak su nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom danas obznanili čelnici Hrvatskog sindikata metalaca i HURS-a Zdravko Burazer i Ozren Matijašević.

– Nisam tu da branim Vladu, ali znali smo da Ministarstvo gospodarstva ima kontakte, što je jučer i potvrđeno. Potvrdeno je da bez obzira što je riječ o privatnoj tvrtci da je Ministarstvo to koje čini sve da se sačuvaju radna mjesta. Otvorena su vrata za iskazivanje interesa, a do sada je interes kroz pismo namjere iskazao samo Impol iz Slovenije. Istovremeno, za toliko opjevani češki fond za kojeg su išle informacije da su održavani sastanci s Ministarstvom gospodarstva i Jadranskom bankom i da imaju najozbiljniju namjeru uložiti u TLM, saznali smo da s Ministarstvom nije uspostavio nikakav kontakt, ni kroz pismo namjere ni kroz razgovore – rekao je Ozred Matijašević.
Ministarstvo gospodarstava če, kaže, biti otvoreno svima za iskazivanje interesa, na način da zainteresirani strateški partner prethodno kontaktira Jadransku banku kao najvećeg vjerovnika i da tada u Ministarstvu iskaže svoje namjere potkrijepljene potrebnim, bilo korporacijskim bilo bankovnim, jamstvima. –  Što se nas tiče, bili bi sretni da strateški partner bude onaj koji isključuje stečaj, ali ako takvog ne bude, a na snazi ostane pismo namjere Impola o preuzimanju u stečaju i bude pretočeno u ponudu, prihvatljiva nam je i ta opcija – rekao je Matijašević.
Namjera slovenske tvrtke je da u stečaju uzme u najam  cjelinu tvornice, na kojoj se nalaze dijelovi TLM-a uključujući i Adrial, što bi bila garancija da neće biti prenamjene zemljišta. Impol bi tu u startu angažirao stotinu radnika na pripremi tvornice, a nakon pripreme ukupno 400 ljudi, s kojima bi imao proizvodnju na razini 110.000 tona godišnje.
– Alternativa  tome za sada je plaćanje pustih milijardi koje bi država kroz vraćanje potpora i penale morala keširati, a sasvim sigurno će u tom slučaju TLM sa sobom u ambis povući i Jadransku banku i hrvatski proračun izložiti dodatnim troškovima u iznosu od 1,7 milijardi kuna samo u dijelu osigurane štednje klijenata Jadranske banke.  Ne bude li ponude koja isključuje stečaj, nama je prihvatljiva i ona koja ga uključuje. Ne zagovaramo ni jednog mogućeg ponuđača, a kamo sreće da taj češki fond ponudi i potkrijepi je s jamstvima – kaže Matijašević.

Burazer je naglasio da radnici u slučaju stečaja neće ostati kratkih rukava, jer samo dugovanje bivšeg vlasnika, Eurisa ili Fintrasta, od četiri milijuna eura garantira isplatu otpremnina u iznosima predviđenim kolektivnim ugovorom.

Ttakođer je i istaknuo da su članovi njegova sindikata zajedno sa Sindikatom metalaca Hrvatske sudjeluju u akciji u Zagrebu i pregovorima s Vladom.

–  Zašto nismo u autobusuma s kolegama? Podržavamo ih i skupa s njima smo prikupljali potpise i zajedno su u tamo i članovi jednog i drugog sindikata. Očito je da kolegama nije samo TLM tema ovog skupa. Tu su i Tibo i 3. maj, tako da nismo išli u Zagreb da ne bi poremetili skup tom sindikatu, mada smo prvotno bili dogovorili zajednički odlazak – rekao je Burazer.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI