Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
KRONIKA 112 / POLITIKA / UKRATKO
Josipa Rimac (Foto H. Pavić)

DORH zatražio skidanje imuniteta novopečenoj saborskoj zastupnici Josipi Rimac

Josipa Rimac (Foto H. Pavić)

Josipa Rimac (Foto H. Pavić)Josipa Rimac, donedavna gradonačelnica Knina, pa odnedavna šefica kampanje HDZ-a i saborska zastupnica (prisegnula prošlog petka), bit će nova tema rasprave Mandatno-imunitetnog povjerenstva u Hrvatskom saboru. Naime, ova je novopečena zastupnica u saborskim klupama zamjenila stranačkog kolegu Antu Jerolimova, jer je ovaj morao otići nakon što je utvrđeno kako je krivotvorio diplomu Ekonomskog fakulteta, a kojega nikada nije upisao niti je tamo studirao (pa onda nije ni diplomirao). Stoga mu je isto mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo tzv. saborski imunitet.

Slično bi se moglo desiti i Josipi Rimac, koja je tek pristigla u saborske klupe, budući da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske poslalo zahtjev saborskom mandatno-imunitetnom povjerenstvu da joj skine saborski imunitet. Kao što je poznato, ukidanje imuniteta traže zbog nastavka istrage protiv Josipe Rimac koju je lani pokrenuo USKOK sumnjičeći je da je kao gradonačelnica Knina protupravno stekla stambeni prostor itd.
– To je uobičajena procedura. Poznato je da se vodi istraga, a u novoj okolnosti, kao saborskoj zastupnici, da bi se istraga provodila moraju skinuti zastupnički imunitet –  izjavila je Josipa Rimac danas Hini.
O njezinom se slučaju na sjednici MIP-a trebalo raspravljati u četvrtak, a predsjednica MIP-a Gordana Sobol je novinarima kazala kako očekuje kako bi Hrvatski sabor na sjednici u petak mogao doista ukinuti imunitet Josipi Rimac.
Inače, J. Rimac se nedavno pismom oprostila od građana Knina, grada koji je i dalje u lošoj gospodarskoj i  socijalnoj situaciji, pa su mnogi u njenom odlasku u Sabor vidjeli upravo nastojanje da u ulozi saborske zastupnice izbjegne ili uspori istragu DORH-a oko malverzacija za koje ju se sumnjiči. Pretpostavljalo se kako HDZ-u uoči izbora, i nakon brojnih sudskih procesa u kojima su njegovi članovi i čelnici sumnjičeni ili osuđeni za teška kriminalna djela, ne bi baš odgovarao odlazak u istražni zatvor šefice kampanje za predstojeće parlamentarne izbore.
Zanimljivo, u medijima su izašle i fotografije u kojima je Rimac dan nakon odlaska iz Knina u zagrebačkom kafiću viđena i fotografirana prilikom susreta sa sa sucem Ivanom Turudićem, poznatom po izricanju osporavane presude Ivi Sanaderu (HDZ), te po druženju sa Zdravkom Mamićem.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI