Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
KULTURA / UKRATKO
Filmska ekipa u Veneciji, iz koje se vratila s prvom nagradom Mostre

Na venecijanskoj Mostri publika pogledala dramu o (ne)mogućnosti gledanja – Belladonnu Dubravke Turić

Filmska ekipa u Veneciji, iz koje se vratila s prvom nagradom Mostre

– Belladonna Dubravke Turić: drama o (ne)mogućnosti gledanja prikazana je u programu venecijanske Mostre – javljaju upravo iz HAVC-a, u očekivajnu rezultata žirija. Žiri nije imao lak posao, s obzrom da je između 1400 filmova izabrano njih 15, među kojima i Belladonna, a sad moraju izabrati jednog, odnosno pobjednika.

Na fotografiji: Zdenka Gold (producentica), Branka Rušnov (asistentica produkcije), Dubravka Turić (redateljica), Aleksandra Naumov (glumica); scene iz filmova Belladonna i Trema

Fotografiju s crvenog tepiha HAVC-u ustupio ASAC – la Biennale di Venezia

– U prepunoj dvorani Sale Casino održana je svjetska premijera Belladonne, kratkometražnog filma redateljice Dubravke Turić. Nastao u produkciji kuće Spiritus movens, ovaj debitantski rad uvršten je u program Horizonti 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, kao jedan od 15 odabranih kratkometražnih naslova od 1.400 prijavljenih iz cijeloga svijeta. Premijeri su prisustvovali redateljica Dubravka Turić, glavna glumica Aleksandra Naumov, producentica Zdenka Gold te asistentica produkcije Branka Rušnov – kažu HAVC-u, čije se priopćenje nastavlja ovako:
Možemo li doživjeti trenutak bliskosti s potpunim strancem, osobom koju nikada nismo vidjeli i koja dolazi iz potpuno drugog društvenog habitusa? Pitanje je to koje predstavlja polazišnu točku Belladonne, kratkometražnog filmskog prvijenca cijenjene montažerke Dubravke Turić, koja je dosad radila na nizu filmskih i televizijskih projekata (Kosac, Mjenjačnica, Svlačionica).
– Devedeset posto informacija koje dobivamo o svijetu dobivamo kroz osjetilo vida. Međutim, naš pogled često je opterećen predrasudama kojih nismo ni svjesni pa lako donosimo sudove o ljudima o kojima apsolutno ništa ne znamo, a koji su nam možda i jako slični –  izjavila je Turić.
Inače, Belladonna govori o trima različitim ženama koje se susreću u čekaonici oftamološke klinike. Situacija je naizgled minimalistička, ali tenzije se grade iz suprotstavljenih elemenata: starog i mladog, ruralnog i urbanog, sofisticiranog i svakodnevnog, distanciranog i emocionalnog. Motiv vida predstavlja osnovni motiv zapleta.
Belladonna, scena...

Belladonna, scena…

– Kad imaš mogućnost nešto vidjeti, onda to odbijaš ili ne želiš, a kada želiš – onda više ne možeš. To se događa i protagonistici Belladonne. No, i unatoč tome paradoksu, nije sve izgubljeno: na kraju dolazi do otvaranja i dijeljenja zajedničkog iskustva, pa neka toplina ipak ostaje –  objašnjava Turić.
Uloge u filmu tumače Nada Đurevska, Lana Barić i Dražen Kühn, a glavnu je ulogu  odigrala Aleksandra Naumov, kazališna glumica kojoj je ovo također filmski debi.
– Belladonna se bavi nijansama koje nam u svakodnevnom životu promiču pa sam i svoj nastup nastojala prigušiti. Iznenadilo me koliko je krupni kadar, u kojem se ovdje događaju neki prijelomni dramski trenuci, zaista izražajan, i koliko se mnogo toga može reći samo jednim trzajem lica. U tom smislu stekla sam i novo poštovanje prema filmu kao umjetnosti, ali i dobila novi uvid u širinu raspona glumačkog izraza –  izjavila je Naumov.
Belladonna je jedan od 15 filmova koji se prikazuje u natjecateljskom programu Horizonti, sekciji Mostre posvećenoj otkrivanju novih kinematografskih trendova i redateljskih imena, a uključuje dugometražne i kratkometražne naslove.
Iz Venecije (foto Facebook)

Iz Venecije (foto Facebook)

– Imati premijeru svog prvog filma u takvome kontekstu za autora može biti opterećujuće, jer podiže ljestvicu očekivanja i za ovaj i za svaki sljedeći film. Istovremeno, prikazivanje u programu koji cijeni i nagrađuje inovativnost predstavlja vjetar u leđa autoru i podršku da se nastavi razvijati u smjeru u kojem je započeo –  izjavila je producentica Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus Movens.
O pobjednicima će odlučivati peteročlani žiri u kojem se nalaze i nagrađivana španjolska glumica Paz Vega (Pričaj s njom i Putnici ljubavnici Pedra Almodovara, Seks i Lucia Julija Medema) te cijenjeni hongkoški redatellj Fruit Chan, a žirijem predsjedava oskarovac Jonathan Demme, autor filmova Kad jaganjci utihnu, Philadelphia i aktualne Rock kraljice. Uz 15 kratkometražnih, u programu Horizonti prikazuje se još 19 dugometražnih naslova, među kojima i Trema Yorgosa Zoisa, grčko-francusko-hrvatski film koji nastaje u koprodukciji Jaako dobre produkcije u suradnji s Nukleus filmom. Pobjednici će biti proglašeni u subotu, 12. rujna, na svečanoj dodjeli nagrada.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI