Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić :
Inicjativu o pozdravu “Za dom spremni” na stručni skup i refererendum(!?)

Mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, s odmakom od nekoliko dana očitovao se o inicijativi da se pozdrav "Za dom spremni" uvede kao službeni u Hrvatsku vojsku, a koju su poduprli i neki biskupi. Nadbiskup Puljić bi organizirao stručnu raspravu, a onda raspisao i - referendum...

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić oprezno se distancira od inicijative da se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ uvede i službeno u Oružane snage RH, a koju su poduprli i neki biskupi (Pozaić, Košić ). Inicijativu drži demokratskim oblikom izražavanja slobode mišljenja. A oni koji joj daju svoj pristanak, svojim potpisom svjedoče da živimo u demokratskom društvu gdje se može bez straha od eventualnih „obavijesnih razgovora“ dati pristanak po slobodnoj volji i ne završiti u zatvoru.

Ali, istodobno svi koji se odluče potpisati i podržati takve inicijative moraju biti spremni odgovarati svima koji s razlogom traže obrazloženje i argumente za takve prijedloge.

– Naravno, takvim potpisom to ne čini ni biskup u ime svoje biskupije, ni  profesor u ime fakulteta, ni redovnik u ime svoje redovničke zajednice, ni akademik u ime Akademije, već u svoje osobno ime- naglašava čelnik HBK, uz prijedlog da se o ovoj temi, koja besumnje izaziva prijepore, napetosti, manipulacije ljudskim osjećajima i vrijednostima, priredi prigodan skup ljudi od struke koji mogu kvalificirano dati prilog raspravi. A nakon toga eventuano raspisati i referendum. – U protivnom, postoji opasnost da se neku zanimljivu inicijativu ‘privatizira’, a ona može imati obilježja šireg, općeg interesa, pa je šteta ako nema znanstvenu i stručnu podlogu. Pogotovu ako nosi ‘političku’ ili neku drugu etiketu što je onda izlaže još većoj pogibelji i mogućnosti manipuliranja, navijanja i stvaranja nepotrebnih napetosti i društvenog raslojavanja, umjesto konstruktivnih rasprava, razgovora, dogovora i zaključaka”- kaže se u očitovanju mons. Želimira Puljića na spornu inicijativu o novom službenom pozdravu Hrvatske vojske.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI