Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
IZDVOJENO
Izuzev roditelja, ova je družina zaslužna za rođenje dječaka u helikopteruFoto: HRZ i PZO/ G. Petrović

Vijesti s nebesa:
Natalitet pada, djeca se rađaju na sve većoj visini – dječak se rodio u helikopteru iznad Šolte

Izuzev roditelja, ova je družina zaslužna za rođenje dječaka u helikopteruFoto: HRZ i PZO/ G. Petrović
Izuzev roditelja, ova je družina zaslužna za rođenje dječaka u helikopteruFoto: HRZ i PZO/ G. Petrović
Izuzev roditelja, ova je družina zaslužna za rođenje dječaka u helikopteru – Foto: HRZ i PZO/ G. Petrović

Uprkos natalitetu koji u Hrvatskoj pada, djeca se rađaju na sve većoj visini. O tome govori jedna vijest koja upravo stiže s neba, odnosno iz helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

– U helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-8 MTV, noćas, 6. kolovoza 2015., u 03,34 sati na hitnom medicinskom letu s otoka Visa rođena je beba. Majka (29) je rodila dječaka iznad Šolte 10-ak minuta prije planiranog slijetanja na helidrom KBC-a Split, a sretnom trenutku porođaja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze u sastavu: kapetan satnik Joško Ivančević, kopilot poručnik Marko Maradin, te tehničari letači narednik Jakov Matković i časnički namjesnik Leonardo Dumanić – javljaju sretnu vijest iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
Dakako, piloti helikoptera nisu obavljali porod istodobno dok su upravljali letjelicom, već je to učinio dežurni liječnički tim iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u sastavu dr. Ante Pojatina i medicinski tehničar Jadran Aranza.
Nakon poroda u zraku, novorođeni dječačić je sigurno sletio na slijetalište splitskih Firula i otišao u rodilište. Zanimljiva činjenica je kako su u vrijeme održavanja vojne parade, odnosno mimohoda, mimoplova i mimoleta hrvatske vojne tehnike, pojedinci u MORH-u imali pune ruke posla, odnosno upravljača helikoptera MI-8.
– Zadnjih dana imali smo puno hitnih medicinskih letova, a 4. kolovoza bio je jedan od rekordnih dana kada su helikopterima prevezli ukupno 11 pacijenata. Ovo mi je treći porod u helikopteru od čega drugi sa Visa. Nakon dobivenog poziva krenuli smo prema Visu gdje smo saznali kako je riječ o trudnici, a u njezinoj pratnji bio je i suprug. Negdje iznad Šolte počeo je porod, uzbuđenje je naravno bilo prisutno. Sve se brzo odigralo i brzo smo sletjeli na Firule gdje smo sretnim roditeljima čestitali i pomogli u prihvatu bebe u porodilište. Sve je proteklo bez komplikacija, majka i beba su dobro i to je za naše letačke posade bilo najvažnije „izvješće“ koje možemo čuti. Prekrasan osjećaj i trenutak koji pamtite i to je ono što čini ljepotu letenja i humanih misija kada smo u funkciji ne samo spašavanja ljudskih života nego i svjedoci rađanja jednog novog života – nadahnuto je kazao kapetan posade satnik Joško Ivančević.
Za one koji su zaboravili, ponavljamo kako se slični porod novorođenčeta u letećem vojnom rodilištu dogodio nedavno: 14. srpnja. 2015., negdje na nebu između otoka Lošinja i Rijeke.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI