Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
KULTURA
Treći FALIŠ posvećen Šibenčanima, herojima Sutjeske

Treći FALIŠ posvećen Šibenčanima, herojima Sutjeske

Festival alternative i ljevice Šibenik bit će održan od 2. do 5. rujna.

PLAKAT_2

Treći po redu Festival alternative i ljevice Šibenik bit će, kao što su prošle godine i najavili organizatori, posvećen 70. godišnjici kraja Drugog svjetskog rata. I, kako se vjerovalo prije tih sedam desetljeća, konačnoj pobjedi nad fašizmom. Sukladno toj, središnjoj temi, napravljen je i novi vizualni identitet FALIŠ-a u kojem se odstupilo od podsjećanja na propale šibenske tvornice. Autor plakata FALIŠ-a je, kao i ranijih godina, dizajner Ante Filipović Grčić, art-direktor Festivala.
Plakatima i drugim materijalima Festivala organizatori FALIŠ-a žele istaknuti činjenicu da je Šibenik bio grad s najviše boraca u ključnoj bitci Drugog svjetskog rata, onoj što su je fašističke snage zvale “Operacija Schwarz”, a povijest upamtila i kao Petu neprijateljsku ofenzivu. U toj mitskoj borbi na Sutjesci u kojoj je sudjelovalo 127.000 nacista, a kojima se suprotstavilo 18.000 partizana, među njima i 1316 Šibenčana, spašen je Vrhovni štab i otvorena su vrata pobjedi antifašizma u Hrvatskoj.
– Tisuću tri stotine i šesnaest, jedan je od najznačajnijih brojeva u cjelokupnoj povijesti Šibenika. Niti jedan drugi nije imao toliko boraca na Sutjesci! Od njih 1316, pet stotina i trideset pet nije preživjelo ovaj, najozbiljniji nacistički pokušaj uništavanja pokreta otpora. Antifašizam je pitanje kućnog odgoja, a ne ideološki ili već neki drugi izbor, a njegov znak prije 70 godina ili nešto ranije, 1943. na Sutjesci, bila je crvena petokraka. To je, jednostavno, povijesna činjenica, a činjenice su, za razliku od mišljenja koje je slobodno, svete – istaknuo je Emir Imamović Pirke, direktor FALIŠ-a.
Među bogatim programom ovogodišnjeg FALIŠ-a, izdvaja se hrvatska premijera dokumentarnog filma Arisa Chatzistefanoua “Fašizam Inc.” (2014.), grčkog redatelja poznatog po filmovima “Dugokracija” i “Katastrojka”. On će u razgovoru s Igorom Štiksom govoriti o odnosu fašizma i kapitalizma, ali i trenutnoj krizi u Grčkoj i budućnosti Syrize.
Jedna od gošći je i Angela Richter, njemačka kazališna režiserka i aktivistkinja hrvatskog porijekla, koja će u razgovoru sa Srećkom Horvatom govoriti o važnosti digitalnih disidenata i svojim susretima s Julianom Assangeom i Edwardom Snowdenom.
Među preostalim gostima su Andrej Nikolaidis, Jela Brešan, Dragan Markovina, Hrvoje Klasić, Zlatko Dizdarević, Jurica Pavičić i mnogi drugi, a teme koje će ove godine pokriti treći Fališ sežu od “Abecede ustaštva”, preko odnosa crkve i antifašizma, sve do situacije u Siriji, ali i mogućnostima otpora u pustinji postsocijalizma.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI