Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
U Krugu tvornice - pustoš (Foto: Tris/H. Pavić)

TLM-ovci najavljuju blokadu magistrale:
Štrajkali bi, ali kako će, kad ionako ne rade

U Krugu tvornice - pustoš (Foto: Tris/H. Pavić)
Konferencija za novinare Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija za novinare Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatski sindikat metalaca upozorio je s konferencije za novinare na rastakanje TLM-a i najavio oštre prosvjede ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

– Najveća društva u sustavu TLM-a, Valjaonica i Prešaonica, a koji su trenutno u vlasništvu ruskog tajkuna Igora Shamisa, nalaze se u predstečajnoj nagodni od ožujka, kao i društvo Adrial Plus u vlasništvu Dalekovoda i Zagreb Montaže. Shamis, na žalost, nije osigurao obrtna sredstva tako da se proizvodnja u Valjaonicama i Prešaonicama odvija u zanemarivim količinama i to ne u kontinuiranom procesu, već po eventualnoj narudžbi kupca koji sirovinu plati avansno. Stanje u Adrialu Plus izravno je vezano za poslovanje Valjaonice i Prešaonice. Jedina svjetla točka je za sada to što radnici Valjaonice dobijaju plaće, a radnicima Prešaonice i Adriala duguju već četiri plaće – ukratko je sažeo trenutnu sitiaciju u TLM-u predsjenik HSM-a Zdravko Burazer.

Dodao je i kako su danas ugroženi i radnici ZM Montala i ZM Elemesa, dvije tvrtke proizišle iz bivšeg sustava TLM-a koje su u međuvremenu i udvostručile broj radnika i dosad su dobro stajale.  Radnicima, 103 iz Montala i 73 iz Elemesa, nisu još isplaćene plaće za lipanj, a vlasnik im umjesto rada u pogonima nudi odlazak na teren, dok se za 30 sprema otkaz. Na udaru se našlo i 15 zaposlenika TLM-ova društva Ekologija i zaštitarstvo, koje je prodano zadarskoj tvrtki Adriatic Security koja im je dokinula ranije stečena prava i prepolovila plaća i druga radna prava.

U Krugu tvornice - pustoš (Foto: Tris/H. Pavić)

U Krugu tvornice – pustoš (Foto: Tris/H. Pavić)

– Za rastakanje šibenske Tvornice aluminija i njezinu tragičnu situaicju krivi su vlasnici tvrtke koji su na štetu TLM-a protuzakonito stekli veliku osobnu materijalnu korist, ali i izvršna vlast, institucije koje su trebale nadzirati provedbu kupoprodajnog ugovora i program restrukturiranja TLM-a, te privatizaciju proglasiti ništavnom – rekao je Zdravko Burazer.

Burazer je rekao kako HSM zahtijeva da se osigura nastavak proizvodnje u Valjaonicama i Prešaonicama kako bi se izbjegao stečaj, da se uprave društava ZM Montala i ZM Elemesa do daljnjeg suzdrže od otkaza, te da se raskine ugovor o prodaji  Ekologije i zaštitarstva.

– Imamo nekoliko opcija: jedna je odlazak u Zagreb, druga je blokada, odnosno mimohod dijelom jadranske magistrale, a ima još jedna opcija koju ćemo naknadno otkriti. Više čekanja nema – rekao je Burazer.

Požalio se i na ophođenje vlasnika Igora Shamisa prema radnicima, prije svega što se u krugu tvornice kreće u društvu vlastitih tjelesnih stražara, iako ih TLM ima 15 u tvrtci Ekologija i zaštitarstvo.
TLM - Zdravko Burazer (Foto H. Pavić) (2)
– Ne znam od koga ga čuvati ti zaštitari. Dva bodyguarda su s njima u autu i vozač, s pištoljima. Prestrašno je ući u upravnu zgradu ili ih sresti. Ispred vrata uvijek čekaju dva čovjeka s pištoljima, tako da nitko ne može ući – kaže Burazer.

Za dvije ponude za kupnju Valjaonica i Prešaonica od Shamisa, Burazer je rekao da postoje samo priče. – Ima navodno ponuda slovenskog Impola o kojoj smo već čuli i neki navodno češki investicijski fond, čije ime nitko ne zna. Potvrdila mi je sadašnja i bivša uprava, da je Fuchs, sin nekadašnjeg ministra znanosti Radovana Fuchsa, Shamisu ponudio 200.000 eura za TLM. To je sve što znam. U ime fonda, a nitko ne zna kako se taj fond zove. Kazano mi je da će se fond prezentirati putem medija kroz ovaj tjedan. Čuo sam da je prokurist tog fonda odvjetnik Hanžeković – rekao je Burazer zahtijevajući od ministra Vrdoljaka da se konačno uključi u zbivanja oko TLM-a i da se očituje.

Ministarstvo gospodarstva i država, kaže, imaju odgovornost, jer nisu kontrolirali kako se poštuje privatizacijski ugovor s TLM-om iz 2007. godine. Konzorcij, tvrdi Burazer, nije uložio u TLM koliko se obvezao i pozvao ga je da sudskim putem dokaže koliko su stvarno u sedam godina uložili, a ne da im se krediti podignuti s hipotekama na pokretnine i nekretnine TLM-a računaju za ulaganja.
– Sve što je uloženo je pranje novca. Ulagalo se u zidove, ograde, video-nadzor, radila se treća plinska stanica iako TLM ima već dvije, da bi sad jedna išla u staro željezo… Dozvolili smo da dva trgovca, Loran Pejčinoski i Igor Shamis, u tko zna kakvom stanju potpisuju ugovor o prodaji TLM-ovih dionica, samo zato da bi se Eurisu Pejčinoskog oslobodilo duga od pet milijuna eura prema TLM-u, koji do danas nije podmirio – rekao je Burazer.

Sindikat je, kaže Burazer, vjerovao da će institucije spriječiti kriminal u TLM-u koji je godinama na djelu, ali se to nije dogodilo. Sada im preostaju samo prosvjedi, odlazak na Markov trg, blokada magistrale i druge slične akcije. Štrajkali bi, ali kako će, kad ionako ne rade…

TLM (Foto: Trsi/H. Pavić)

TLM (Foto: Trsi/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI