Neovisni novinarski portal
1.11.2020.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Tomislav Salopek (Foto: Prinscreen HRT)

Teroristi tvrde da su ubili Tomislava Salopeka

Tomislav Salopek (Foto: Prinscreen HRT)
Tomislav Salopek (Foto: Prinscreen HRT)

Tomislav Salopek (Foto: Prinscreen HRT)

Teroristi takozvane Islamske države tvrde da su ubili Tomislava Salopeka, javljaju strane agencije. Iz Ministarstva vanjskih poslova HRT-u izjavili su kako još uvijek nemaju službenu potvrdu te informacije.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters: Vidjeli smo ovu vijest online, ali upravo sami to provjeravamo. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije priopćenjem, javlja HRT (POVEZNICA).

U 17 sati premijer Zoran Milanović održat će izvanrednu konferenciju za novinare.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otkazala je sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova, priopćeno je iz njezinog ureda.

Naoružana skupina 22. srpnja zaustavila je automobil blizu Kaira u Egiptu, izvukla vozača i otela Tomislava Salopeka (31).

Islamistički militanti objavili su 5. kolovoza snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene pripadnice Muslimanskog bratstva.

Rok je istekao, a otmičari se poslije toga nisu oglasili.  Hrvatska i strana diplomacija pokušavali su sve kako bi teroristi oslobodili otetog hrvatskog državljanina, a egipatske snage sigurnosti pokrenule su za njim opsežnu potragu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zbog toga je putovala u Egipat, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović telefonom je razgovarala s egipatskim predsjednikom. I premijer Zoran Milanović je rekao kako čine diskretno sve što mogu. Nažalost, teroristi nisu popustili u svojim zahtjevima.

Salopek je radio za francusku geofizičku kompaniju, a analitičari su rekli kako je zbog toga i postao žrtva jer odgovara profilu zarobljenika koje su i prije zarobljavali pripadnici tzv. Islamske države.

Ovo je prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji. Oteti je iz Brodsko-posavske županije, bio je voditelj seizmološkog tima za francusku multinacionalnu tvrtku koja pruža usluge naftnoj i plinskoj industriji te zapošljava 8500 ljudi. Naš je topograf radio na projektima i u Siriji, Libiji, Maroku, Iraku, Kurdistanu te Češkoj.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI