Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
SCENA
of Montreal na SuperUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

SuperUho festival, dan treći:
15-minutni bis of Montreala za antologiju

of Montreal na SuperUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

Prvim koncertom Discipline kičme u Šibeniku završen je 2. SuperUho festival.

of Montreal na SuperUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

of Montreal na SuperUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

„The Past Is a Grotesque Animal“, možda i ponajbolja pjesma američkog of Montreala, bila je definitivni vrhunac trodnevnog SuperUha na tvrđavi sv. Mihovila. Petnaestominutni bis ovog plesnog i neopterećenog rock benda, izazvao je katarzu na popunjenim tribinama i nagnao nas da se ozbiljnije posvetimo proučavanju diskografije ove četvorke. Kevin Barnes, pjevač, gitarist, frontmen, suprug i otac, došetao je na glavnu pozornicu festivala u vrućim hlacicama, crvenim lakiranim cipelicama i s njegovanom frizurom te sa sretnim izrazom lica sat i pol zamahivao gitarom ispuštajući „neobrađene“ riffove i vjerojatno najvedrije melodije na cijelom SuperUhu. of Montreal su s punim pravom instalirani zadnjeg dana festivala, kao najveće zvijezde SuperUha, a da sreća Kevina Barnesa nije bila samo poza za gledatelje, dokazao je i minglajući među publikom u lounge zoni satima poslije nastupa.
Vijest dana glasi da su reporteri TRIS-a jučer uspjeli doći gotovo na polovicu prvog nastupa na glavnoj bini. No, ništa spektakularno nismo vidjeli; Merchandise, grupa iz Tampe na Floridi, tog središta američke hard core scene, predstavila je klasični „intenzivirani“ rock and roll, s pjevačem u pozi Kurta Cobaina i gitaristom koji je većinu koncerta proveo na koljenima. Solidno i ne previše upečatljivo.
(The) Lesser Men, zagrebačka trojka koju predvodi stomatolog, gitarist i pjevač Vladimir Basić – Baso, otvorila je sinoć Drugi stage. Klasična r’n’r postava, sa smišljenim nerafiniranim, nijansu zamućenim zvukom, nastavila je na pozornici podno tribina tvrđave niz nastupa izvođača koji imaju bend zato što to žele, a ne zato što to moraju. (The) Lesser Men, vjerojatno, nisu željeli snimiti ni jedan od najboljih prvijenaca na ovim prostorima u zadnjih nekoliko godina, no „Vacation Freeze“ je upravo takav album. A (The) Lesser Men je upravo takav bend, kao što su takvi – sjajni – i Denis Katanec i The Marshmallow Notebooks, vrhunski domaći glazbenici i bendovi koje jučer nismo pogledali. Šteta, no poslijepodnevni termin nastupa po sparnom ljetnom danu jednostavno nije „prirodan“.
Disciplina kičme (Foto: Tomislav Sporiš)

Disciplina kičme (Foto: Tomislav Sporiš)

Propustili smo, ovoga puta namjerno, i Rosettu iz Philadelphije. Mješavina drone i sludge metala, hard corea i umjerenijih post-rock trenutaka, dakle sve ono što smo čuli u prvih pet minuta koncerta, nije bilo nešto što smo bili spremni slušati prije Discipline kičme. Između dvije buke, odabrali smo ipak ovu nama bliskiju. Dušan Kojić–Koja, praćen bubnjem, usnom harmonikom i pjevačicom, izveo je svoj standardni repertoar, s tim da je svoju bas gitaru na kraju dvadeset minuta brutalno brusio tijekom čuvene „Buke u modi“. Prestani da mrziš, neukusu treba reći ne, kakva sreća – disciplina sve je veća…i ostale parole ovog majstora repetitivnih stihovnih udaraca, trajale su do četiri sata ujutro, nakon čega je publika zamoljena da odmah napusti tvrđavu (!). Nije baš bila fora, pogotovu ako ste taman kupili novo pivo.
Disciplina je prvi put nastupila u Šibeniku, no Šibenčana, uz nekoliko desetaka časnih iznimaka i redovnih koncertnih pohoditelja, baš nešto na festivalu i nije bilo. Fenomen je to koji traje od lani i prvog SuperUha na prostoru ex tvornice TEF; fenomenalan mali festival, provjerena, nadolazeća i imena koja tek treba otkriti, hrpa uzbudljive, promišljene i „pametne“ glazbe, ambijent bajkovit i rijetko viđena intimna festivalska atmosfera, nije nešto za što bi Šibenčani masovno izdvojili novac.
Pa stoga organizatoru za iduću godinu predlažemo i jedan extra dan s provjerenim gradskim cover i nimalo indie gaža-bendovima koji u Šibeniku nemaju problem s nedostatkom publike:
18:00 ISKON PLAŽA BANJ – Duo Antiqua
20:00 MALI STAGE – Nas Quatros/Klapa Sebenico
22:00 DRUGI STAGE – Bagatini, Orange
23:00 ŽEDNO UHO STAGE – Fenix, Kost i koža
Upad, naravno, besplatan. I ovo je, naravno, neslana šala.

 

Fotogalerija Tomislava Sporiša:
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI