Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
SCENA
Flogging Molly na SuperUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

SuperUho festival, dan prvi:
Puno smislene buke i poletni irski punk

Flogging Molly na SuperUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

Zvijezde prvog dana SuperUha u Šibeniku bili su američki folk pankeri Flogging Molly.

Flogging Molly na SuperUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

Flogging Molly na SuperUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

Tvrđava sv. Mihovila dobro je podnijela SuperUho. Sljubljivanje lokacije i festivala bilo je zadnje otvoreno pitanje prije početka festivala; hoće li tribina biti na smetnji, hoće li biti „prometnih čepova“ na relacijama pozornice-šankovi te hoćemo li se svi skupa podaviti zbog nedostatka kisika ispod tribine, gdje je bio smješten drugi stage. Ništa od svega toga. Tko je htio plesati našao je sebi mjesta, na pivo se nije čekalo predugo, a zraka je bilo. Jedino je nerješiv problem ostala „zona visokog rizika“ pod tribinom, gdje nikad ne znate hoće li vam se odozgo nešto izliti na glavu. Ali, dobro, ne može na festivalu baš sve biti 100 posto komotno, mora valjda biti i malo „rock and rolla“.
Na ovom smo portalu danima navijali za uspješan koncert Dok AnalogX-a, odnosno kantautorski nastup Kristijana Goje. Na kraju nismo stigli do plaže Banj, Dok je počeo prerano, već oko 18 sati. Bilo je, rekao nam je naknadno, zadovoljavajućih stotinjak ljudi, a u jednom trenutku Goja se skoro bacio u more. Trebao je, ipak je to bilo službeno otvorenje 2. SuperUho festivala, koji je nešto kasnije na tvrđavu sv. Mihovila dovukao gotovo tisuću ljudi.
Nismo stigli ni na FogSellerse, još jedne šibenske snage na SuperUhu. U 20 sati na „Malom stageu“, prerano. Prerano nam je, ispalo je tako, bio i nastup King Khana & The Shrines. Njih smo, pak, dohvatili u zadnje dvije pjesme, u trenutku kada su tribine vrištale od zadovoljstva, a predvodnik ovog kanadsko-njemačkog garažnog soul benda sa svojim pivskim trbuhom autoritativno stajao na rubu pozornice s plaštom na ramenima i mikrofonom u boksericama. Scena luđa i od nerealiziranog Gojinog skoka u more.
King Khan & The Shrines  (Foto: Tomislav Sporiš)

King Khan & The Shrines (Foto: Tomislav Sporiš)

No zato smo slovenski Nikki Louder uhvatili od početka. Slovenski noise trojac, koji od početka nastupa podiže zvučni zid prema publici, da bi ga postupno rušio i dopuštao vlastitoj buci da pokazuje znakove melodioznosti. Njihovo gradiranje koncerta, od dronerskog nabijanja riffova do suvisle kaotičnosti i nazad, najavilo je post-punk večer na „Drugom stageu“, gdje se zapravo rađao „onaj pravi“ duh drugog SuperUha. „Drugi“ je ugostio bendove kojima se glazbena industrija ne smije, ne može i ne želi približiti, koji već godinama tjeraju po svome, bez straha da će ikad zakoračiti prema mulju kompromisa i podilaženja.
Glas koji izlazi iz nježne pojave Ane Franjić, basistice i pjevačice zagrebačke Analene, u slobodno vrijeme arheologinje, neočekivan je, brutalan, moćan i nesvakidašnji. Post-punkeri iz Analene pioniri su hrvatskog undergrounda, još iz devedesetih, kada je njihov zvuk bio kudikamo blaži. Danas je to nabrijani noise-punk, od kojeg pred zvučnikom pulsira trbušna šupljina, a pojava Ane Franjić s otkinutim glavama barbika u kosi, hipnotizira i plijeni. Zatvorili su s „Guns of Brixton“ The Clasha i ostavili mjesta za ništa manje upečatljiv sastav Vlasta Popić, varaždinske proizvođače smislene buke, gdje glavnu riječ vodi genijalna Tena Rak, bubnjarka i pjevačica.
Zvijezde večeri na glavnom „Žedno uho stageu“ bili su irski folk pankeri iz Los Angelesa, Flogging Molly. Ubrzane irske melodije, na granici celtic-punka, stvar je koja ne može omanuti. Ponavljajući, poput Manu Chaoa, jednu te istu shematski razrađenu pjesmu, Flogging Molly vrhunce postižu na svakoj novoj strofi, ne dajući mira tribinama ni u jednom trenutku. S najvećom euforijom tijekom „Drunken Lullabies“, američka verzija Gustafa udarila je pečat dobrom raspoloženju i fenomenalnoj atmosferi koji je jučer vladala na prvom danu drugog SuperUho festivala.
Večeras na tvrđavi sv. Mihovila nastupaju Sun Kil Moon, Einsturzende Neubauten, Pridjevi, Ought, Vvhile…

 

Fotogalerija Tomislava Sporiša:
Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI