Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
SCENA
Einstürzende Neubauten na superUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

SuperUho festival, dan drugi:
Uglazbljena provala u autolimarsku radionicu

Einstürzende Neubauten na superUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

Einstürzende Neubauten, Sun Kil Moon i slični osebujni likovi pojavili su se sinoć na pozornicama tvrđave sv. Mihovil u Šibeniku.

Einstürzende Neubauten na superUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

Einstürzende Neubauten na superUhu (Foto: Tomislav Sporiš)

Šestero djece provaljuje u vodoinstalatersko skladište, u kojem usput ilegalno djeluje i jedan autolimar. Hodaju po radionici, starim cijevima udaraju po limenim bačvama, plastične kanistre bacaju po zidovima i ruše kromirane šipke predviđene za otpis. Cijevi su duge i šuplje, udarac po njima odzvanja jekom nekoliko sekundi, a upaljena brusilica u dodiru s metalom stvara reski zvuk koji povremeno prekrije samo lupnjava čeličnih komada koji ispadaju iz željezne kante. Netko vrisne. Netko opali riff na gitari. Netko razvuče ton na basu, od vrha do dna vrata. Klinci su razigrani, pronašli su zvuk koji će vjerojatno neko piskaralo naknadno nazvati post-industrialom, avangardom, eksperimentalnim noiseom.
Tako je nekako zvučao koncert berlinskih Einstürzende Neubauten, čija je pozornica na SuperUhu jučer, nekoliko minuta prije nastupa, izgledala kao skladište za ukradenu sekundarnu sirovinu iz TEF-a. Trideset i pet godina pomicanja granica, redefiniranja žanrova i pravljenja razlike, doveli su mračnog i hladnog Blixu i ostatak ekipe do šibenske tvrđave sv. Mihovila gdje ih je tisuću gledatelja strpljivo slušalo punih sat i pol. Od toga su prvih sat vremena bili impresionirani kreativnom ludošću, a ostatak koncerta su živjeli u iščekivanju kakav još zvuk mogu proizvesti sa svim tim cijevima, brusilicama, željezom i plastikom.
Pridjevi (Foto: Tomislav Sporiš)

Pridjevi (Foto: Tomislav Sporiš)

Einstürzende Neubauten pružili su, uostalom, ono što se od njih i očekivalo. Kao i stari svadljivac Mark Kozelek, lider Sun Kil Moona, koji je ugrijao pozornicu prije berlinskog „limenog orkestra“. Distancirani i (pre)ozbiljni američki storyteller, na čiji smo nastup prema starom dobrom jučerašnjem običaju – zakasnili, nije propustio počastiti Einstürzende Neubauten titulom „nekog čudnog njemačkog benda“. Bio je preblag, s obzirom na to da nezavisni glazbeni mediji još uvijek razvlače lanjski incident, kada je Kozelek propisno izvrijeđao članove čuvenog indie rock sastava The War on Drugs, koji su nastupali nakon njega na Ottawa Folk Festivalu.
Beogradskom rock and roll duetu VVhile je na „Drugom stageu“ izdahnulo pojačalo što nas je nagnalo na đir oko tvrđave, točno prema otkriću večeri, čije smo postojanje, zvuči nevjerojatno, potpuno propustili prvog dana festivala. Lounge zona, gdje je inače u predvečernjim satima aktivan „Mali stage“, idealno je mjesto za kratkotrajni bijeg od post-punka, industriala i noisea, ili što god već sviralo u unutrašnjosti tvrđave. Izuzmemo li činjenicu da su se skromno napunjeni hamburgeri u žilavoj lepinji prodavali po 28 kuna (!), taj vanjski prostor napunjen ljudima davao je tvrđavi sv. Mihovila sasvim novu vizuru. Možda i najbolji pogled na tvrđavu od njezina lanjskog puštanja u promet.
Impresionirani „otkrićem večeri“, zanemarili smo Ought, post-punk bend iz Montreala, no ionako smo bili „nabrijani“ na Pridjeve, autorski projekt istarskog glazbenika Dina Santaleze u kojemu mikrofon dijele Nina Romić i Ivana Picek. Kudikamo bendovski nastrojeniji od onoga što se može čuti na njihovim dream-pop studijskim snimkama, Pridjevi su opravdali svaki svoj ulazak na popis najboljih domaćih bendova u prošloj godini. Bez obzira na to što se Ivanin vokal uglavnom nije čuo, Pridjevi su savršeno legli na kraj drugog dana SupeUha, s malo „običnog“ rock and rolla kao dobrodošlim odmakom od noiseom obojenog festivala i uglazbljenim provalama u autolimarsku radionicu.
Večeras na SuperUhu: of Montreal, Disciplina kičme, (The) Lesser Men, The Marshmallow Notebooks, Denis Katanec…
Fotogalerija Tomislava Sporiša:

 

>>SuperUho festival, dan prvi: Puno smislene buke i poletni irski punk

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI