Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
POLITIKA
Stipe Petrina i dio partnera (Foto: Tris/H. Pavić)

Stipe Petrina s partnerima izlazi na izbore u 11 izbornih jedinica:
‘Sloboda pojedincu, kreativnost društvu, ponos državi i naciji’

Stipe Petrina i dio partnera (Foto: Tris/H. Pavić)
Dean. Stipe Petrina i Boris Homovac (Foto: Tris/H: Pavić)

Dean Golubić, Stipe Petrina i Boris Homovac (Foto: Tris/H: Pavić)

Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina predstavio je u četvrtak u Šibeniku koaliciju s kojom izlazi na parlamentarne izbore. Ide sa širokom koalicijom stranaka, nezavisnih lista i udruga u 11 izbornnih jedinica i vjeruje u uspjeh.

– Odlučili smo zajednički izaći na parlamentarne izbore, a razlog za to je hrvatska politička scena koja ne odgovara trenutku ni potrebama Hrvatske u cjelini. Želimo razbiti polaritet te političke scene, koji je na žalost samo prividan. Želimo razbiti monopol dvije stranke koje se 25 godina izmjenjuju na vlasti, a koje su zapravo dirigirane iz jednog centra moći. Svjesni ste da je stanje neodrživo i da se pred ove izbore, kao i svaki put prije izbora, pojavljuju kojekakvi lažni spasitelji za jednokratnu upotrebu koji se koriste samo da zbune biračko tijelo. Za razliku od svih tih takozvanih novih mesija i novih političkih opcija, koji su produkt dvaju većinskih stranačkih blokova koji 25 godina nemilosrdno razaraju nacionalni korpus i državu, mi iza sebe imamo rezultat, prepoznatljivi uspjeh najboljeg vođenja jednog sustava. To je za sada jedna općine, a uspješno se širimo na cijelu Šibensko-kninsku županiju, a nadamo se nakon ovih izbora zauzeti svoje mjesto na nacionalnoj političkoj sceni – rekao je na konferenciji za novinare Stipe Petrina, naglašavajući kako su u njegovoj koaliciji svi oni koji su svjesni da se stanje u državi mora promijeniti i da je ona do samih izbora ostaje otvorena za sve.

Stipe Petrina i dio partnera (Foto: Tris/H. Pavić)

Stipe Petrina i dio partnera (Foto: Tris/H. Pavić)

– Definitivan je  izlazak u dvije izborne jedinice, 9. i 10., a s našim koalicijskim partnerima, finalno, izaći ćemo u svih 11 izbornih jedinica, osim 12.  manjinske – rekao je Petrina.
Članove koalicije u ime NL Stipe Petrina predstavio je novinar Nacionala iz Zagreba Boris Homovac. U koaliciji su za sada: Braniteljsko-domuljubna stranka Hrvatske, HKDU, Nacionalni demokrati, Hrvatska stranka nezaposlenih, Hrvatski svjetski sabor, Pokret ‘Zajedno’, Otočni sabor Šibensko-kninske županije, Udruga ‘Loza’, Nezavisna lista Zdenka Sarađena, Nezavisna lista Ivice Radića, Nezavisna Lista Andre Magića, Nezavisna lista Ante Mamuta, Nezavisna lista Ivana Matića, Nezavisna lista Mate Skračića, Nezavisna lista Nevena Mikulandre, Nezavisna lista Josipa Kulaša i Nezavisna lisa Maria Košte, a koaliciju podupire i 50-ak političkih i nepolitičkih javnih osoba poput Marka Veselice i Davora Pavune.
– U našoj kampanju stavljat ćemo naglasak na 15 godina uspjeha Nezavisne liste Stipe Petrine u vođenju lokalne samouprave nasuprot 25 godina neuspjeha dvaju opcija u vođenju države. Namjera nam je prebaciti model Primoštena na državnu razinu, jer sigurno je da bi Hrvatska s tim modelom najkasnije za četiri godine procvjetala. Nasuprot male i efikasne lokalne samouprave imamo glomazan, trom i neefikasan državni aparat i ustroj, lokalni i regionalni. To treba radikalno promijeniti – rekao je Petrina.
– Bez ikakve sumnje smo najbolja politička opcija. Nismo uz nikoga vezani, za razliku od nekih drugih tzv. mesija koji se od izbora do izbora pojavljuju na sceni i zavaravaju birače, imamo kontinuitet od 15 godina trajanja uz najbolje rezultate u Republici Hrvatskoj. Ovaj nastup na parlamentarnim izborima je logični nastavak političkog djelovanja okupljajući sve te pojedince, grupe, stranke i nezavisne liste koje jednako žele dobro Hrvatskoj. Lajtmotiv naše kampanje bit će sloboda pojedincu, kreativnost društvu, ponos državi i naciji. Toga danas nemamo, svjesni smo da je Hrvatska politička scena prožeta korupcijom, nepotizmom, neefikasnošću i da državna, regionalna i velik dio lokalne samouprave služe same sebi, a nikako onima koji su je izabrali. Nužno je to promijeniti. Hoćemo li uspjeti, ovisi o biračima, u koje ne sumnjamo – rekao je Petrina.
Novinarima je rekao kako njegova koalicija nije opsjednuta ideologijom. Tvrdi kako se ideološke podjele namjerno i umjetno potiču da bi se prikrile one stvarne. A političare, tvrdi, treba dijeliti na sposobne i nesposobne.  – Nećemo se obazirati na ideološke podjele. Cilj nam je objediniti različite političke snage koje egzistiraju u svojim  sredinama i usmjeriti ih u jednom pravcu, a to je dobrobit i prosperitet Hrvatske, za razliku od stranaka koje je 25  godina nemilosrdno razaraju, kojima je jedini cilj i svrha uhljebljenje trećerazrednih ešalona stranačkih uhljeba. Nema ideoloških podjela, neka svaki dio koalicije njeguje svoje specifičnosti i osobnosti – kaže Petrina.

NL Stipe Petrine - konferencija za novinare (Foto H. Pavić)  (3)

Već na najavnoj konferenciji obećao je da ni u kom slučaju neće koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om.

– Nećemo koalirati ni s jednima ni s drugima.  Ako budemo jezičac na vagi, održat će se izvanredni izbori – obaćava Petrina.
Kazao je kako bez ikakvih ideoloških opterećenja ovom trenu pregovaraju s nekoliko izuzetnih pojedinaca i nekoliko stranaka, od kojih su neke i s lijeve strane spektra, s izrazito socijalnog profila. – Želja nam je ujediniti Hrvatsku – kaže Petrina.

Upitan za pregovore s Mostom Bože Petrova i Živim zidom, rekao je da su otvoreni za suradnju sa svima ‘koji žele iskreno i stvarno, bez fige u džepu, žele dobrobit Hrvatskoj, bez obzira na razlike i riječi koje su do sada izgovorene’. – Ni jednoj opciji, ni jednoj grupaciji ni pojedincu koji želi prihvatiti naša načela nisu zatvorena vrata. Baš svi su dobrodošli – kaže Petrina, naglašavajući kako ni u kom slučaju ne dolazi u obzir suradnja samo s HDZ-om i SDP-om.
– Do sad je velik broj birača tvrdio da nema za koga glasovati i da su svi isti. Bili su u pravu. I zato je izlaznost na svim parlamentarnim izborima bila je između 44 i 48 posto. Biračima šaljemo poruku rezultata koji nam daju dimezniju stopostotne vjerodostojnosti koja nas je krasila proteklih 15 godina nastavit će nas pratiti i u narednom sazivu Hrvatskog sabora – rekao je Petrina najavljujući širenje kako koalicije tako i zavidne liste sponzora kampanje.
Njegova lista, kaže, ultramarljivo skuplja novac još od posljednjih izbora. Za ove izbore već su otvorili ured u središtu Zagreba, u Šubićevoj 55, odakle će koordinirati kampanjom.

Plakat

Plakat

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI