Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA
Skupocjeni oružano-umjetnički spektakl u mirnodopskom Zagrebu: Oklopna vozila, puške i poezija

Skupocjeni oružano-umjetnički spektakl u mirnodopskom Zagrebu:
Oklopna vozila, puške i poezija

Još je teže procjeniti koliko će porezne obveznike, tj. nas koštati sutrašnja glomazna manifestacija u Kninu, koja će, čini se, biti redizajnirana i za neke ekonomski i politički isplativija inačica sličnih prijašnjih zbivanja u Čavoglavama.
Rječita fotografija s probe mimohoda - foto Facebook Radio Sljeme

Rječita fotografija s probe mimohoda – foto Facebook Radio Sljeme

– Oko tri tisuće sudionika i 300-tinjak vozila prolazi Vukovarskom do Savske ceste. Iznad njih leti 30-ak zrakoplova. Na mimohodu sudjeluju 42 strana izaslanstva, a sve prati kulturno-umjetnički program. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji ministra obrane Ante Kotromanovića i generala zbora Drage Lovrića obavila je smotru mimohoda. Predsjednici, vrhovnoj zapovjednici, vojnici su salutirali, a pozdravljali su je i građani koji su stigli na mimohod. Po završetku, predsjednica je poljubila originalnu hrvatsku zastavu iz Knina koja je podignuta tijekom izvedbe himne – kaže izvještaj državne televizije HTV o današnjem oružano-umjetničkom spektaklu u Zagrebu, u kojem je izuzev teške ratne mehanizacije i pušaka bilo i poezije i glazbe.

Ako netko nije vidio kako izgledaju oklopna vozila, duge i kratke cijevi i ostalo na ljetnim mirnodopskim ulicama Zagreba, inače jednom od najpotentnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj, isto može pogledati na www.hrt.hr.
Nije izvjesno koliko je koštao ovaj mimohod, odnosno vojna parada, a mnogi procijenjuju kako je zbiljska cijena vojničkim korakom pregazila navedenih 15 milijuna kuna.
Još je teže procjeniti koliko će porezne obveznike, tj. nas koštati sutrašnja glomazna  manifestacija u Kninu, koja će, čini se, biti redizajnirana i za neke ekonomski i politički isplativija inačica sličnih prijašnjih zbivanja u Čavoglavama.
Pretpostavlja se kako bi utrošeni novac mogao biti dovoljan za  godišnju mirnu egzistenciju barem  3000 socijalno i ekonomski ugroženih obitelji, a nekima bi zasigurno omogućio da Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja provedu u Hrvatskoj, a ne u Irskoj, Švedskoj, Kanadi, Njemačkoj ili Australiji.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI