Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA
Sklanja li HDZ Josipu Rimac u Sabor zbog istrage Uskoka?

Sklanja li HDZ Josipu Rimac u Sabor zbog istrage Uskoka?

Gradonačelnica Knina i šefica kampanje HDZ-a Josipa Rimac (Foto: H. Pavić)

Gradonačelnica Knina i šefica kampanje HDZ-a Josipa Rimac (Foto: H. Pavić)

U Zadru je u Sportskom centru Višnjik u četvrtak održana sjednica Predsjedništva HDZ-a, nakon koje je glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član Predsjedništva) Gordan Jandroković obznanio kako umjesto Ante Jerolimova – koji je podnio ostavku nakon što mu je zbog istrage o krivotvorenju diplome skinut saborski imunitet – u Sabor ući kninska gradonačelnica (i članica Predsjedništva) Josipa Rimac.

– Ostavka je osobni čin gospodina Jerolimova, a Predsjedništvo je prihvatilo njegovu ostavku. HDZ je apsolutno na politici nulte tolerancije prema korupciji i bilo kakvoj zloporabi vlasti. Na tome ćemo i dalje inzistirati! Svojim smo djelovanjem više puta pokazali da nećemo tolerirati takve poteze. Josipa Rimac u Sabor dolazi kao naše pojačanje. Tu smo odluku jednoglasno poduprli – objavljeno je u priopćenju HDZ-a nakon sjednice Predsjedništva.

Komentar o odlasku u Sabor i razrješenje dileme podrazumjeva li on i odlazak s čela Grada Knina smo pokušali dobiti od kninske gradonačelnice, ali bezuspješno. Josipa Rimac se nije oglasila na ovu temu. Komentar SDP-a, međutim, nije trebalo dugo čekati.

Klarin: ‘Spašavanje vojnikinje Rimac od kaznenog progona’

Odluku Predsjedništva HDZ-a da u izbornoj godini umjesto Ante Jerolimova u Sabor pošalje direktoricu kampanje HDZ-a Josipu Rimac SDP ocjenjuje sasvim očekivanim potezom čija je svrha zaštititi Josipu Rimac od kaznenog progona.
– Svjesni su HDZ-ovci da su USKOK-ove istrage pri samom kraju i da je najbolji način zaštite direktorice kampanje HDZ-a da se smjesti u Hrvatski sabor jer je tako zaštićena od bilo kakve daljnje istrage. Naime, prije istrage potrebno je tražiti skidanje imuniteta – kaže u svom priopćenju za javnost Ivan Klarin, predsjednik ŽO SDP-a Šibensko-kninske županije.

– Sve ovo događa se svega nekoliko mjeseci od raspuštanja ovog saziva Sabora. Paradoks cijelog manevra je da se protiv Josipe Rimac vode istrage koje su deset puta teže po štetu gradskog i državnog proračuna negoli su to istrage koje se vode trenutno protiv zastupnika Jerolimova, iako HDZ to pravda činjenicom da je zastupnik Jerolimov odstupio zbog moralnih razloga. U takvu tezu bi čovjek možda i povjerovao da na njegovo mjesto ne dolazi osoba protiv koje se vode istrage za mnogo teža i ozbiljnija kaznena djela. Pa se s razlogom pitam da li je ostavka zastupnika Jerolimova čin njegove moralne svijesti ili zaključka stranačkog predsjedništva. Još jedan od načina zaštite gospođe Rimac od kaznenog progona je i njena najavljena ostavka na čelno mjesto grada Knina, znajući da se istrage vode isključivo zbog počinjenja kaznenih djela kao gradonačelnice Knina ovo je još jedan pravni manevar da se u slučaju podizanja kaznene prijave ona više neće biti gradonačelnica što je u postupku oslobađa odgovornosti ponavljanja kaznenog djela, za što se i u najvećoj mjeri određuje istražni pritvor. Sve ove akcije „spašavanja vojnikinje Rimac“ u režiji njene stranke su prozirne i vode isključivo zaštiti gradonačelnice Rimac do održavanja parlamentarnih izbora, znajući da bi još jedno podizanje prijave protiv jedne od čelnih osoba HDZ-a nakon Božidara Kalmete pod svaku cijenu trebalo izbjeći bez obzira što će ovaj saziv Sabora još maksimalno zasjedati mjesec-dva dana – napisao je Ivan Klarin.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI