Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
POLITIKA
Slavodobitnik (Foto: HRT)

Sinjska alka:
Predsjednica darovala slavodobitnika i njegovog momka

Slavodobitnik (Foto: HRT)
Slavodobitnik (Foto: HRT)

Slavodobitnik (Foto: HRT)

Dvaput pogodivši sridu u tri je trke ostvario ukupno osam punata. Alkarski vojvoda Ante Vučić je na koplje junaka privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje je slavodobitnik pronio ulicama Sinja.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović darovala je slavodobitniku sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom, a njegovu momku kuburu i srebrni prsten. Slavlje je trajalo do kasno u noć, javlja HRT (POVEZNICA) . Alkom se slavi pobjeda nad turskim osvajačima davne 1715. godine. U nedjelju rano ujutro s tvrđave su se oglasile mačkule, a ulicama grada Sinja svirala se budnica. Ona je znak za okupljanje alkara i naroda.

U puku Cetinske krajine živi predaja kako je Čudotvorna Gospa Sinjska otjerala Osmanlije, a Sinjani su kao vječni zavjet odanosti i poštovanja utemeljili vitešku igru Alku. Njezinu važnost prepoznao je i UNESCO koji ju je prije pet godina upisao na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Sinju su bili predstavnici crkvene i vojne vlasti, diplomatskog zbora i gotovo cijeli državni vrh predvođen predsjednicom Republike, pokroviteljicom 300. Alke, Kolindom Grabar-Kitarović. No predsjednik Vlade Zoran Milanović, premda je bio najavljen, nije došao. Otkazao je dolazak nekoliko sati prije samog događaja. – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, zbog manjih zdravstvenih tegoba, danas neće nazočiti 300. jubilarnoj Sinjskoj alki, kako je ranije najavljeno – priopćeno je iz Vlade RH (POVEZNICA).

Prijavak pred svečanom ložom (Foto: Ured predsjednice RH)

Prijavak pred svečanom ložom – predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je pokroviteljica Alke (Foto: Ured predsjednice RH)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI