Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Dr. Ivo Sanader (Foto Wikimedia)

Sanader ostaje u Remetincu

Dr. Ivo Sanader (Foto Wikimedia)

Dr. Ivo Sanader (Foto Wikimedia)

Dr. Ivo Sanader (Foto Wikimedia)

Nije ovo bio dan Ive Sanadera. Bivši premijer i šef HDZ-a, ostaje i dalje u Remetincu, iako se činilo da bi danas mogao izaći iz istražnog zatvora i nastaviti se braniti sa slobode. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je prijedlog Sanaderove obrane da mu se ukine istražni zatvor u kojemu je, kako su tvrdili, već proveo maksimalno zakonom predviđeno vrijeme.

Odvjetnički tim Ive Sanadera kojeg predvode Čedo Prodanović i Jadranka Sloković bilo je krajnje nezadovoljan odlukom jer su cijenili da je bivšem premijeru trebalo biti zbrojeno održavanje kazne i vrijeme koje je odležao u istražnom zatvoru. Smatrali su da bi Sanader u slučaju Fimi Media trebao biti pušten na slobodu jer je istekao zakonom predviđeni rok od 3,5 godina koliko maksimalno može trajati istražni zatvor. No, kako je o tome javnost izvijestio glasnogovornik zagrebačkog ŽS, Krešimir Devčić, za razliku od obrane, Izvanraspravno vijeće drži da se ne mogu zbrajati vremena provedena u istražnom zatvoru, ekstradicijskom pritvoru i ono vrijeme koje je Ivo Sanader proveo izdržavajući kaznu. Prema Devčićevim riječima, Sanader je u pritvoru proveo dvije godine i jedan mjesec, odnosno mjesec dana duže od propisanog za to kazneno djelo, što je posljedica nešto duže istrage zbog koje je rok predviđen za istražni zatvor tri i pol godine.

Obrana je najavila tužbu na odluku, dok je USKOK njome zadovoljan.

Poznato je da se protiv Ive Sanadera vodi čak šest odvojenih postupaka, a Ustavni sud je ukinuo pravomoćne presude u slučaju Hypo i INA-MOL te postupke vratio na početak, a Sanadera u istražni zatvor gdje je dospio zbog afere Fimi Media. Prije odluke Ustavnog suda bivši premijer je izdržavao kaznu od 8,5 godina zatvora.

U ponovljenom suđenju za predmete Hypo i INA-MOL Sanaderu će ponovo suditi Ivan Turudić.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI