Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Premijer dr. Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)

Prvi hrvatski ratni profiter izlazi na slobodu

Premijer dr. Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)
Premijer dr. Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)

Premijer dr. Ivo Sanader (Foto: Vlada RH)

Danas poslijepodne se očekuje odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu o Sanaderovu zahtjevu za ukidanje istražnog zatvora.

Kako javlja HRT, Izvanraspravno vijeće će odlučivati o zahtjevu obrane Ive Sanadera da mu se ukine istražni zatvor u kojem je proveo maksimalno zakonom dopušteno vrijeme te da se brani sa slobode. Ukoliko vijeće donese takvu odluku, Ivo Sanader bi bio odmah pušten iz zatvora, jer očekivana žalba DORH-a ne odgađa izvršenje.

Zahtjev za ukidanje istražnog zatvora bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Sanaderu uslijedio je nakon što je Ustavni sud krajem srpnja ukinuo jedinu pravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen u slučaju Hypo i INA/MOL.

Bivši premijer zbog toga više nije na izdržavanju zatvorske kazne, nego u režimu istražnog zatvora. Obrana je zatražila puštanje Sanadera na slobodu jer smatra da je u istražnom zatvoru proveo maksimalno zakonom dopušteno vrijeme, odnosno više od tri pol godine.

‘Ukoliko bi zahtjev obrane bio prihvaćen, Sanader bi bez odgode bio pušten na slobodu. Žalba Tužiteljstva ne odgađa primjenu rješenja’, izjavio je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.
Ivo Sanader osuđen je na osam i pol godina zatvora te je time postao prvi osuđeni bivši premijer i ratni profiter u Hrvatskoj. Presuda je postala pravomoćna na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, koji mu je kaznu zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija smanjio s deset na osam i pol godina zatvora. Obrana se žalila Ustavnom sudu, koji nije propitivao je li Ivo Sanader ratni profiter i je li primao mito od Hernadija, što je pravomoćno utvrđeno, već samo jesu li poštovana njegova zakonska, ustavna i konvencijska prava. Tako bi se bivši premijer i prvi hrvatski ratni profiter danas mogao naći na slobodi i na sud u ponovljenom postupku dolaziti sa slobode…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI