Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Proslava ‘Oluje’ prošla u miru: Thompsonu prijave za vožnju bez kacige i ‘ustašijanje’

Proslava ‘Oluje’ prošla u miru:
Thompsonu prijave za vožnju bez kacige i ‘ustašijanje’

Marko Perković Thompson na jučerašnjem koncertu - ne skida maskirnu odoru (Foto: H. Pavić)

Marko Perković Thompson na jučerašnjem koncertu – ne skida maskirnu odoru (Foto: H. Pavić)

Da slavni pjevač nije toliko uporan u kršenju hrvatskih zakona, proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Kninu bi bila prošla bez pažnje vrijednih incidenata.

Proslava 20. obljetnice Oluje u Kninu i koncert Marka Perkovića Thompsona na igralištu NK Dinara uspjeli su u skladu s očekivanjima i najavama. Knin je uspio ugostiti više od sto tisuća ljudi i sve je prošlo bez većih zamjerki, za što su zaslužne kako službe Grada, tako i policija koja je djelovala ponajviše preventivno, a onda i represivno. Da bi ubuduće  bilo još i manje incidenata jučer je napisano deset prekršajnih prijava, a među kažnjenima je slavni pjevač Marko Perković Thompson. On će odgovarati jer je na čelu kolone motorista i ove godine vozio motocikl bez zaštitne kacige i jer je koncert ponovno počeo sa uzvikom ‘Za dom – spremni’. Kako saznajemo u Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj, prijava za prometni prekršaj već mu je napisana i za koji dan će je dobiti na kućnu adresu.
– U koloni motociklista bilo je više osoba koje nisu koristile zaštitnu kacigu i svi će dobiti prekršajne naloge. Prometni policajci zbog tog prekršaja nisu zaustavljali kolonu kako ne bi ometali odvijanje manifestacije, ali je sve snimano fotografskom i video kamerom. S obzirom da je identitet pjevača poznat, protiv njega je odmah pokrenut prekršajni postupak, a ostali će odgovarati kad utvrdimo njihov identitet – rekla nam je glasnogovornica Policijske uprave Šibensko-kninske Marica Kosor.

Domoljubi  na strehi(Foto H. Pavić)
Policija je procijenila kako je u srijedu na stadionu nogometnog kluba Dinara bilo nazočno oko 90 000 posjetitelja. Za sada je zabilježeno ukupno 10 prekršaja, od kojih se pet odnosi na prekršaje protiv javnog reda počinjene isticanjem ustaškog znakovlja, dva zbog vrijeđanja policajaca, dva zbog posjedovanja manje količine droge, te jedan prometni prekršaj. Policija je čitavu noć snimala što se događalo na pozornici i u publici. –  Pregledom tih snimki utvrdit ćemo postoji li osnovana sumnja da su, osim deset evidentiranih,  počinjeni i drugi prekršaji, temeljem čega ćemo poduzeti zakonom propisane mjere i radnje iz naše nadležnosti – kažu u policiji.
Video snimak koncerta bit će dokaz protiv Marka Perkovića Thompsona bit će dokaz protiv njega na sudu. Naime, nastup je započeo pjesmom ‘Bojna Čavoglave’. Pjesma u originalu počinje s tri uzvika ‘Za dom – spremni’, a Thompson ju je na kninskom koncertu započeo samo jednim takvim uzvikom, ne osobiti glasnim, koji nije naišao na glasniji odgovor publike. Bez obzira na sramežljivost izvedbe, za ustaški pozdrav će Thompson biti prekršajno gonjen po članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji kaže: ‘Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 300 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.’
Osim Thompsona, bit će kažnjeni i svi ostali ‘ustaše’ koje policija identificira pregledom snimki. Prije koncerta, na službenoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja uz državni vrh je, procjenjuje policija, na Trgu dr. Ante Starčevića se okupilo oko 25 000 posjetitelja. Ovdje nije zabilježeno nikakvo narušavanje javnog reda i mira, niti su evidentirani prekršaji druge naravi.
Na žalost, ovogodišnja proslava Oluje nije prošla bez stradalih. Nakon koncerta, u 4.30 sati ujutro, na cesti između Knina i Oklaja, kod zaseoka Zelići u prometnoj nesreći poginuo je 31-godišnji vozač motocikla.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI