Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
POLITIKA
Načelnik Općine Bilice Josip Ćaleta Car i predsjednik Općinskog vijeća Neven Mikulandra (Foto: H. Pavić)

Progovara li Stipe Petrina i s Prukljana? – Općina Bilice devet godina čeka izmjeru pomorskog dobra i stoga će graditi ilegalno

Načelnik Općine Bilice Josip Ćaleta Car i predsjednik Općinskog vijeća Neven Mikulandra (Foto: H. Pavić)
Načelnik Općine Bilice Josip Ćaleta Car i predsjednik Općinskog vijeća Neven Mikulandra (Foto: H. Pavić)

Načelnik Općine Bilice Josip Ćaleta Car i predsjednik Općinskog vijeća Neven Mikulandra (Foto: H. Pavić)

Bilice u petak, 14. kolovoza svečano obilježavavaju Dan općine. Prigodu Dana Općine načelnim Općine Bilice Josip Ćaleta Car i predsjednik Općinskog vijeća Neven Mikulandra iskoristili su kako bi s konferencije za novinare izvijestili javnost o svojim postignućima i stanju u Općini na polovici njihova mandata.

Josip Ćaleta Car i Neven Mikulandra, na lokalnim su izborima bili nositelji dvaju nezavisnih lista i njihova koalicija danas ima šest od sveukupno 11 vijećničkih mjesta (HDZ ima četiri, SDP jedno). Ćaleta Car i Mikulandra tvrde kako su u Bilicama uspjeli postići politički konsenzus oko svih pitanja, te unatoč teškoćama, konsolidirali financije Općine i pokrenuli brojne infrastrukturne projekte.

– Biličani su sad homogeni. Vidjeli su da se pojavila ekipa koja ih želi objediniti, koja nema nikakve primisli o onome što bi se zvalo politika. Nas politika ne zanima, nas zanima samo naše misto. Mi želimo da naše misto bude lipo, da budemo ponosni na njega. Nadam se da ćemo i ove dvije godine nastaviti ovako  – rekao je načelnik Ćaleta Car.

Nisu, kažu, posebno povećali prihode Općine, ali uspjeli su pokriti minuse koji su ih dočekali, te nekonvencionalnim metodama pokrenuti uređenje mjesta. Kao primjer su naveli kako su načelnik i čitavo Općinsko vijeće, zajedno s mještanima, u nekoliko mjeseci uredili obalu u Stublju.  Isto su napravili s autobusnim čekaonicama. Jedna čekaonica, kaže Ćaleta, koštala je između 9800 kuna do 17.00o kuna plus PDV i betonski temelj, što je njima bilo skupo, pa su kupili materijal, a sve ostalo je napravio donačelnik koji je bravar.

Kako tvrde čelnici Općine, bili bi puno brži i učinkovitiji da ih ne koči državna administracija. Izmjera pomorskog dobra u Bilicama čeka se gotovo čitavo desetljeće godina i Ćaleta Car kaže kako više neće čekati državu.

– Granice pomorskog dobra čekamo od 2006. godine. Sad smo slali još jednu požurnicu. Napravili smo projekat izgradnje ulice, zelene površine i šetnice, a ne možemo započeti radove jer nemamo izmjerene granice pomorskog dobra. Ja vam otvoreno kažem, riskirat ću kaznenu prijavu i krenut ću u radove!  Čiji mi da budemo sluge? Tko da nas maltretira? Netko tko ne zna gdje su Bilice?  – ljutit je Ćaleta Car.

Posebno ga smeta odnos Vodovoda i odvodnje prema njihovoj jedinici lokalne samouprave.
– Propisi su takvi da bi ih trebalo ići rušiti u Strasbourg. Mi plaćamo izradu vodovoda, krajnji korisnik plaća priključak Vodovodu, a mi smo još dužni Vodovodu u njihovo vlasništvo predati taj isti cjevovod koji smo mi i građani isfinancirali. Mi dobijamo tek postotak u vlasničkom udjelu Vodovoda, a nemamo naravno ni dividendu ni člana Uprave. HEP bar dođe i iskopa kanal, postavi kabele i onda naplati priključak, a Vodovod naplati priključak na ono što smo mi iskopali, platili cijevi i montirali ih, a onda još i građanima uzmu novac za priključak. Mi sve platimo, a vlasnik je Vodovod. Pa gdje to ima? – pita se Ćaleta Car.

Ćaleta i Mikulandra  (6)

Za čitavu državnu administraciju Biličani smatraju ne samo da nije korisna, već i da otežava i onemogućava bilo kakav napredak lokalnih sredina.
– Hajde gospodo, napravite operativne timove idite malo po Jadranu, po Slavoniji, po malim općinama i vidite što  ljudima treba. Sto papira za svaku stvar traže samo da bi opravdali svoj nerad, a sve su u startu postavili tako kao da smo svi lopovi. Njih teren ne zanima i to je greška svake vlade u Hrvata. Nitko od njih nikad nije došao među ljude, a uvijek samo prijete da će ugasiti općine. Neka ugase ako hoće, ali što nam prijete, kad niti nas subvencioniraju, niti išta pomažu, niti ih išta koštamo. Ugasite ako hoćete, ali nemojte prijetiti – poručuje načelnik Bilica.

Proračun Općine je svega šest milijuna kuna, a ne samo da nisu nikome dužni, nego uspijevaju subvencionirati 90 djece u vrtićima, a svim učenicima koji kreću u osnovnu školu kupuje knjige, bilježnice i pernice, novčano daruju i svaki novosklopljeni brak, novorođeno dijete, najsiromašnijima kupuju ogrjev… Ali planovi su veći.

– Cilj nam je na zemljištu u vlasništvu općine izgraditi dječji vrtić, vatrogasni dom i općinsku zgradu te proširiti školu za još dvije učionice i malu sportsku dvoranu, a to ćemo pokušati aplikacijom na europske fondove – rekao je načelnik Ćaleta.

Na komentar novinara da zagovara teze o Vodovodu, županijskoj i državnoj administraciji koje zagovara i primoštenski načelnik Stipe Petrina, načelnik Općine Bilice Josip Ćaleta Car ustvrdio je tek da on nije konfliktan kao primoštenski kolega.

Konferencija za novinare načelnika i predsjednika Općinskog vijeća Bilica (Foto: H. Pavić)

Konferencija za novinare načelnika i predsjednika Općinskog vijeća Bilica (Foto: H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI