Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
IZDVOJENO
Predsjednica RH na marjanskoj vidilici - foto: www.predsjednica.hr

Predsjednica RH odlazi iz Splita:
Drage Splićanke i Splićani, drage Dalmatinke i Dalmatinci… Hvala, dragi Splite – hvala, draga Dalmacijo!

Predsjednica RH na marjanskoj vidilici - foto: www.predsjednica.hr
Predsjednica RH na marjanskoj vidilici - foto: www.predsjednica.hr

Predsjednica RH na marjanskoj vidilici – foto: www.predsjednica.hr

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske koja predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, brine se za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, odlazi iz Splita, pa se javila narodu svojom novom poslanicom. Doduše, svoje je pismo zapravo uputila dragim Splićankama i Splićanima, te dragim Dalmatinkama i Dalmatincima. Evo tog, na neki način, dirljivog sastavka, u cijelosti.

Drage Splićanke i Splićani,
drage Dalmatinke i Dalmatinci,
Split je proteklih dana, nakon što smo u Kninu ponosno proslavili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 20. obljetnicu „Oluje“, bio sjedište mojega Ureda i polazište mojih posjeta gradovima i općinama širom Dalmacije. Želim vam od srca zahvaliti na deset dana divnoga gostoprimstva u vašem, a sada na poseban način i mojem gradu, srcu naše Dalmacije, Splitu.
Primljena sam, zajedno s mojim suradnicima, onako kako Split uvijek prima: srdačno, neposredno, s poštovanjem i pažnjom i, nadasve, prijateljski.
Posebno zahvaljujem gospodinu Zlatku Ževrnji, županu Splitsko-dalmatinske županije, njegovim suradnicima i svima koji su meni i mojem Uredu pružili svu potrebnu pomoć.
Imala sam jedinstvenu prigodu u malo dana posjetiti divna mjesta našeg dalmatinskog podneblja, upoznati se s uspjesima i dostignućima, ali i s problemima, koje ćemo, vjerujem, zajedničkim nastojanjima uspješno riješiti. Hvala na srdačnom gostoprimstvu čelnicima lokalnih samouprava i žiteljima Knina, Šibenika, Zmijavaca, Metkovića, Ploča, Sinja, Nerežišća, Sumartina, Sućurja, Prigradice, Smokvice, Orebića, Trstenika, Stona, Omiša, Dugopolja i Splita. Svagdje sam u susretima, u riječima i osmjesima naših ljudi, osjetila optimizam i probuđeno zajedništvo. Svuda, od Knina do doline Neretve, osjeća se novo pozitivno ozračje, osjeća se domoljublje njegovano starim tradicijama kao i ono moderno, temeljeno na vjeri u Hrvatsku i njezine mogućnosti, osjeća se da Hrvatska želi bolje i može bolje.
Nisam se nažalost mogla odazvati brojnim pozivima u povodu dana gradova i općina, kulturnih i drugih događanja, koje sam primala iz priobalnih mjesta, s otoka, iz Zagore. Molim za razumijevanje i brojne građane koje nisam stigla primiti. Premalo je vremena bilo za sve.
Nadam se, drage Splićanke i Splićani, da rad Ureda Predsjednice ničim nije remetio uobičajen život vašega grada. Bilo je ovo lijepo i dragocjeno iskustvo za mene osobno i moj Ured. Nadam se isto tako da su ovi dani, u kojima je Split na svoj način bio hrvatski glavni grad, i vama približili rad Ureda Predsjednice. Vjerujem da ću tijekom sljedeće godine ponovno moći raditi i proboraviti među vama.
Hvala, dragi Splite – hvala, draga Dalmacijo!
Vaša
Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Hrvatske

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI