Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
POLITIKA
Knin: ‘Otvorili vrata Gospine crkve da proslave Boga za sreću Hrvata’

Knin:
‘Otvorili vrata Gospine crkve da proslave Boga za sreću Hrvata’

Svi vjernici nisu mogli stati u crkvu (Foto: Tris/H. Pavić)

Svi vjernici nisu mogli stati u crkvu (Foto: Tris/H. Pavić)

U Kninu je večeras svečano otvorena i posvećena crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, jedna od najvećih i najskupljih sakralnih građevina u novovjekoj Hrvatskoj, koju je po projektima Jerka Rošina i Ante Vrbana sagradila tvrtka Graditelj svratišta. Crkva se počela graditi 2011. godine, kada je Vlada RH na čelu s Jadrankom Kosor osigurala je pet milijuna kn za izradu projektne dokumentacije i još 10 milijuna inicijalnih sredstava, a završena je deset milijuna kuna koje je osigurala Vlada Zorana Milanovića. Ostatak sredstava osigurali su Grad Knin i vjernici milodarima, a ukupna cijena velebnog zdanja s čak 1100 sjedećih mjesta do sada nije javno obznanjena.

Svečanosti posvećenja nazočilo je tisuću vjernika u samoj crkvi i još toliko ispred nje, a tu je bila i velika delegacija HDZ-a te izaslanici Predsjednice RH i Grada Zagreba. Ako je bio tko u ime Vlade i Sabora, ili GNK Dinama,  to nije upadalo u oči. Tu su u prvom redu bili HDZ-ovci Milijan Brkić, Tomislav Čuljak, Ivan Šuker, predsjednik HDZ-a BiH Drago Čović, te izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, te izaslanica gradonačelnika Zagreba Milana Bandića Vesna Kusin.
Ključeve crkve biskupu mons. Anti Ivasu predali su gradonačelnica Josipa Rimac i vlasnik tvrtke Graditelj svratišta Dragan Radić, a biskup ga je proslijedio župniku fra Marku Duranu.

Posveta crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Foto H. Pavić) (14)

– Poštovani biskupe šibenski monsinjore Ante Ivas, provincijale fra Joško Kodžoman, gvardinane i župniće fra Marko Duran, arhitekti, graditelji i svi vi vjernici oklupljeni ovdje ispred zavjetne crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta čiju smo gradnju započeli 25. rujna 2011. godine uz pomoć mnogih dobrotvora i uz velike napore graditelja koji su nekad nadiilazili ljudsku izdržljivost, a i uz zagovor naše Gospe, na čast Bogu svemogućem, izgradili smo ovu zavjetnu crkvu našoj Gospi upravo uoči 20. obljetnice najslavnije hrvatske pobjede za koju su žrtvovani životi naših najmilijih kojih se i danas prisjećamo. Danas dok zajedno svjedočimo povijest i očuvanje naše vjere imam čast u ime svih naših sugrađana i u ime svih onih koji sagradiše ovu našu zavjetnu crkvu uz nazočnost izvođača Dragana Radića, predati vam ključ da otvortite vrata Gospine crkve da proslavimo Boga za sreću Hrvata – rekla je Rimac predajući ključ.

Biskup Ivas vodom je blagoslovio cijelu crkvu (Foto: Tris/H. Pavić)

Biskup Ivas maslinovom grančicom i vodom je blagoslovio cijelu crkvu (Foto: Tris/H. Pavić)

Biskup se u propovjedi, nadahnutoj domoljubljem barem koliko i bogoljubljem, prisjetio ‘200 i više srušenih crkava diljem Hrvatske i BiH za vrijeme srpske okupacije velikog dijela Hrvatske’. – Koja je to razorna snaga, koja je to sotonska snaga, poganska, profana, koja se tako okomila na ono što je sveto? Zašto ima ljudi kojima je sveto ugrožava njihove misli, planove, namjere? Kako molitvu, sveto bogoslužje, pjevanje, može smatrati ugrožavanjem? To je tako duboka tajna bezakonja, tajna zla, da vjerojatno nikad  nećemo doći do dna toga tjeskobnog pitanja – rekao je Ivas.

U prvom redu: Milijan Brkić, Tomislav Čuljak, Dragan Čović, Josipa Rimac, Ante Deur, Vesna  i Goran Pauk

U prvom redu: Milijan Brkić, Tomislav Čuljak, Dragan Čović, Josipa Rimac, Ante Deur, Vesna Kusin  i Goran Pauk (Foto: Tris: H. Pavić)

– Danas posvećujemo ovu crkvu našeg krsnoga saveza da nikad ne zaboravimo da smo mi hram Božji, braćo i sestre, da je on u nama, da je on u našim obiteljima, u našoj domovini. Čovjek je hram u kojem Bog želi prebivati. Hram iz kojeg Bog želi djekelovati u svijetu, rekao je Ivas, a onda u jednu rečenicu stavio i prvog hrvatskog predsjednika, zastavu na kninskoj tvrđavi, pobjedu u ratu i Isusa Krista.

– Sutra ćemo ovdje na kninskoj tvrđavi podignuti pobjednički barjak u spomen i zahvalu svim našim vođama, na čelu s Franjom, našim prvim predsjednikom i svim braniteljima koji koji su svoju krv i živote žrtvovali za dostojanstven i slobodan život svih žitelja slobodne domovine Hrvatske, a mi danas evo ovdje podižemo kraljevski barjak, križ našeg spasitelja Isusa Krista – rekao je Ivas.

Posveta crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Foto H. Pavić) (15)
Posveta crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Foto H. Pavić) (5)Posveta crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Foto H. Pavić) (6) Posveta crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Foto H. Pavić) (12) Posveta crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Foto H. Pavić) (16) Posveta crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Foto H. Pavić) (20) Posveta crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta (Foto H. Pavić) (24)
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI