Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
IZDVOJENO
Ivo, Tanja i baloni s nebesa

Poruke padaju s nebesa:
Na Šoltu doletjeli baloni s ručno pisanim nadama – iz Rima

Ivo, Tanja i baloni s nebesa

 

Ivo, Tanja i baloni s nebesa

Ivo, Tanja i baloni s nebesa

Tatinja, uvala na južnim obalama otoka Šolte. Zasigurno jedna od najljepših na Jadranu, i šire. Strma zasječena stjenovita obala odjednom se pretvara u lijepi trokraki pristan, u kojem kao čuvari stražare dvije slikovite hridi, raspoređene po nekakvom savršenom geometrijskom poretku. Divan mali-veliki komadić svijeta.

– Šta je ono? Neki baloni na kući. Netko slavi rođendan. Vjenčanje, možda… – nametnulo se pitanje nakon izdaleka uočenog grozda svijetlo plavih i ružičastih balona na verandi, ispod Šolta-volta kuće na kućnom broju Uvala Tatinja broj 9.
Ništa od toga, čini se.
– O, imate i balone… Šta se slavi, rođendan? – pitamo Ivu Šodana iz Zadvarja koji sa suprugom Tanjom otprije nekoliko godina preselio u Tatinju, i tamo žive, i zimi i ljeti, i ljeti i zimi. I na osobnoj im piše: Uvala Tatinja 9.
– Pali s neba – odgovara Ivo.
– Kako s neba?
– Došli su iz Rima.
– Kako iz Rima? – nastupila je logična nevjerica.
– Iz Rima.
Nema šale, očito su baloni došli – iz Rima. Svi putevi vode do Rima, pa onda prema Šolti.
– Prije dva dana smo ih uočili tamo kako dolaze, kotrljaju se, pa malo polete i na kraju su pali u more. Otišli smo kaićem po njih, podigli ih i vidjeli da su na njima zalijepljene neki papirići. A na papirićima slika pape i pitanje ‘Quale è la speranza per la tua vita?‘, a na poleđini rukom ispisane poruke na talijanskom. Papiriće smo osušili, evo ih… – pokazuju nam Ivo i Tanja neobičnu blago smežuranu i posoljenu, ali čitljivu pošiljku.
Poruke su smežurane ali čitave

Poruke su smežurane ali čitave

Zbilja nije šala. Na papirićima s jedne strane sličica pape, njegov citat o nadi, pitanje o ‘čemu se nadate u životu’, te prateće standardno novovjeko twitter znakovlje, a s druge strane poruke ispisane kemijskom olovkom. Stigli rukopisni  twitteri s nebesa.
A na porukama rukom sročene nade u sretan život, u nečije ozdravljenje, u ostvarenje mira, želje za svačiju radost, mir u svijetu, namjere da se živi za sve druge itd.
Sakupilo se na taraci Uvale Tatinja broj 9 društvo, među njima i obitelj iz Pule, svi barataju talijanskim jezikom, tu su iskusni moreplovci i znalci jezika, tu je i magistrica talijanskog, poruke se prevode, brižljivo i s punom pažnjom čitaju. Očito je, kada su već pale s neba pa na Šoltu, nisu mogle doći na bolje mjesto.

 

Rukom ispisane nade

Rukom ispisane nade

– I baš na Šoltu?
– Vidjeli smo na internetu, prije neki dan su puštali balone punjene helijem u Rimu. Vjetar ih je priko mora doveo do Tatinje i tu su pali. To je to – pojašnjava Ivo.
– I to baš tebi, a nije baš da si stalno u crkvi… – podbada ga prijatelj Darko.
– A eto… Valjda to nešto znači – kaže Ivo.
Ružičasto-plavi baloni evo i sad veselo plešu na laganom vjetru, privezani o stup na verandi, s pogledom na divotnu uvalu i pučinu, te otok Svetac u daljini.
Kad se bolje razmisli, i nije neko osobito čudo, to što su se baloni odlučili prizemljiti baš tu.

20150819_161837

20150819_16253420150819_16180020150819_162026

 20150819_15240620150819_152419

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI