Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / UKRATKO
Pola milijuna posjetitelja na Krki: Vesela Nizozemka dobila fotografiju Roškog slapa

Pola milijuna posjetitelja na Krki:
Vesela Nizozemka dobila fotografiju Roškog slapa

Ipak, u NP-u su svjesni kako prodaja ulaznica nije njihov primarni zadatak, već ono što je razlog postojanja nacionalnih parkova - zaštita prirode.
Sretna Nizozemka je dobila i veliku fotografiju Roškog slapa

Sretna Nizozemka je dobila i veliku fotografiju Roškog slapa

Ove godine je već pola milijuna posjetitelja obišlo Nacionalni park Krka, javljaju iz uprave te Javne ustanove. Okruglu brojku od 500 tisuća zaokružila je posjetiteljica iz Nizozemske, koja to, naravno, kupujući ulaznicu nije mogla pretpostaviti.

Začuđena Nizozemka je ulaznicu kupila na Roškom slapu, kada su joj pristupili djelatnici parka i ravnatelj JU „NP Krka“ Krešimir Šakić i darovali je: prigodnim darom, velikom fotografijom Roškog slapa i poklon paketom. Nizozemka je prvi put u Nacionalnom parku „Krka“ pa će joj ovaj posjet, nema sumnje, ostati u dobrom sjećanju.
Ipak, u NP-u su svjesni kako prodaja ulaznica nije njihov primarni zadatak, već ono što je razlog postojanja nacionalnih parkova – zaštita prirode.
– Temeljna zadaća Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ je briga i očuvanje prirode. Da tu zadaću uspješno izvršava, dokaz su posjetitelji koji u Nacionalni park „Krka“ dolaze zbog izvorne prirode i ljepote krajolika koji su oblikovale krške ljepotice Krka i Čikola. Zato nas veseli podatak da je u 2015. godini do 30. lipnja, u odnosu na prošlu godinu, broj posjetitelja porastao za 11% posto – veli ravnatelj Šakić.
Nizozemka kupuje ulaznicu, ne znajući što je čeka koji trenutak kasnije...

Nizozemka kupuje ulaznicu, ne znajući što je čeka koji trenutak kasnije…

Posebno nas veseli porast posjetitelja na uzvodnim lokalitetima te što je jubilarni posjetitelj nagrađen upravo na Roškom slapu, kojeg iz godine u godinu otkriva sve više stranih i domaćih zaljubljenika u prirodu, ističe on.
– Tako Roški slap u ovoj godini bilježi porast broja posjetitelja za 35%. To je rezultat sustavne valorizacije lokaliteta uzvodnog toka Krke u cilju smanjenja opterećenja najposjećenijeg slapa – Skradinskog buka, ali i bolje prepoznatljivosti očaravajućih područja gornjeg toka – smatra Šakić.
Broj posjetitelja na ulazima Burnum, Kistanje i Eko kampus Puljane porastao je za velikih 44% u odnosu na 2014, a tome je svakako pridonio razvoj kulturnog turizma kroz manifestaciju Burnumske ide i uređenje arheološke zbirke u Eko kampusu Puljane, koji će svoju renesansu tek doživjeti, zaključuju u NP-u.
Priomopredaja darova

Priomopredaja darova

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI