Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Milorad Pupovac (Foto: FB)

Pješčenica (Vrginmost) , komemoriranje civilnih žrtava rata:
Da je otišlo 250 tisuća ptica, netko bi pitao zašto…

Milorad Pupovac (Foto: FB)
Milorad Pupovac (Foto: FB)

Milorad Pupovac (Foto: FB)

U spomen na sve nestale tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, Documenta-Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće, u Pješčanici kod Vrginmosta organizirali su u nedjelju komemoraciju za civilne žrtve rata, hrvatske i srpske, pledirajući na institucije da se sjećaju svih žrtava i otvore javni prostor i za one koji propituju što se dogodilo u tim danima hrvatskim Srbima.

U ime Documente, Vesna Teršelić spomenula je podatak HHO-a o 667 civila stradalih u tim „olujnim“ danima, od kojih je 67 iz općine Vrginmost i to mahom starijih ljudi, a uglavnom se do danas vode kao nestali.

Teršelić je podsjetila i na neke od njih koji su žrtve ratnog zločina, koji su ubijeni dok su se kretali u izbjegličkoj koloni, i za čiju smrt nitko nije odgovarao. Ukupno su, spomenula je, pred hrvatskim pravosuđem pokrenuta svega tri kaznena postupka za zločine počinjene u Oluji, a samo jedan je pravomoćan. Obitelji žrtava podigle su i 39 tužbi protiv RH za zločine u Oluji, ali su samo tri zahtjeva prihvaćena, kazala je Teršelić, zaključujući da i dvadeset godina nakon Oluje nema istinske podrške žrtvama rata, jer za civilne žrtve nisu učinile ništa ni Srbija ni Hrvatska.

– U Hrvatskoj u proteklih 20 godina u javnom prostoru, izjavam političara, molitvama svećenika nema mjesta za strašno i historijsko stradanje koje se dogodilo Srbima s ovih područja. Ne samo da nema sjećanja na one koji su stradali 1991. i 1992. u hrvatskim gradovima otmicama, istjerivanjima, ubojstvima, otuđivanjem imovine, nego nema mjesta ni za one koji su praktički u dva dana morali napustiti svoje historijske zavičaje, njih do 250 tisuća. Da je otišlo 250 tisuća ptica, netko bi se pitao zašto i mogu li se vratiti- izjavio je Milorad Pupovac, konstatirajući da u Hrvatskoj, nažalost, za takvo pitanje nema ni prostora ni potrebe. Naglasio je kako su htjeli, ali tu priliku nisu dobili, upozoriti na nužnost sjećanja na sve stradale, „jer je to za nas jedan narod – na naš hrvatski i naš srpski, koji je ovdje stoljećima živio zajedno i kojega su gospodari rata podijelili s ciljevima samo njima znanima“. To je i razlog, dodao je, zbog kojega neće na proslavu u Knin.

Sudionici komemoracije na mjesnom groblju Gornja Čemernica položili su cvijeće na grob Dmitra Obradovića, predsjednika općine Vrginmost koji se zalagao za suživot Hrvata i Srba, dok 1992. nije ubijen od „srpske ruke“, a zločin je pripisan Hrvatima.- Bio je srpski političar- rekao je Pupovac, uspoređujući ga s Josipom Reihlom Kirom- koji je svoju politiku razumio kao hrvatsko-srpsku i jugoslavensku.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI