Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Otkriven spomenik žrtvama komunizma

Otkriven spomenik žrtvama komunizma

Spomenik žrtvama juoslavenskog komunizma (Foto H. Pavić) (10)

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Vodicama je obilježen otkrivanjem Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma, prvom spomeniku takve vrste u Hrvatskoj. Podigao ga je Grad Vodice u partnerstvu s Udrugom ‘Hrvatski domobran’, a na večerašnjoj svečanosti otvorio ga je predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović.

– Zahvaljujem se svima vama što ste danas s nama u Vodicama upravo na dan kada Europa obilježava dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Sve žrtve i njihove obitelji zaslužuju mjesto gdje ćemo ih se doći sjetiti, pokloniti i pomoliti. Ali i dan danas postoji strah. U brojnim obiteljima još uvijek je strah od poniženja koje su proživljavali tih godina. Neli su taj strah prenijeli na nove generacije, zato zahvaljujem onima koji nisu imali taj strah, koji su pokrenuli inicijativu za podizanje spomenika. Hvala svima koji su podržali izgradnju i koji su nazočnošću to učinili. Vjerujem dsa će ovo biti mjesto gdje će doći svaki Vodičanin i gost naših vodivca pokloniti i prisjetio se žrtava Vodica i vodičkog kraja, žrtava koje je iza sebe ostavio jedan totalitarni režim – rekla je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ovaj spomenik je simbol stradanja u Vodicama i vodičkom kraju. To je kenotaf, ime i grob svim žrtvama kojima su bila uskraćena temeljna ljudska prava, pravo na život i ljudsko dostojanstvo. Žrtvama nad kojima su počinjeni strašni zločini i teški grijesi od ljudi koji nisu poštovali ni Boga ni čovjeka. Sjećajući se događaja iz prošlosti i svih hrvatskih stradanja, svi moramo znati prihvatiti i znati da je žrtva žrtva, a zločin zločin, bez obzira tko ga je počinio – rekao je predsjednik Udruge ‘Hrvatski domobran’ Šibensko-kninske županije Nikola Španje, koji je izrazio želju i molbu da se ovaj spomenik ne politizira, već da bude mjesto istine, pomirenja i trajnog mira.

Član izvršnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora Bruno Čavić nije uz komuniste zaboravio spomenuti njihova vođu. – Na spomeniku jasno piše: Žrtve jugoslavenskog komunizma. Jednom za uvijek moramo reći istinu, jer ona jedina oslobađa: Komunistička partija Jugoslavije je bila po svim svojim elementima zločinačka organizacija, na čelu s drugom Titom. Na čemu temeljimo te tvrdnje. Organizirali su i provodili zločine, činili su zlo, dakle zločinci su. Oni su planski ubijali, planski progonili ljude, i planski naseljavali. I dan danas trpimo posljedice – rekao je Čavić.

Spomenik je otkrio predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović (Foto: Tris/H. Pavić)
Spomenik je otkrio predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ovaj spomenik nije znak nikakve mržnje, on je znak ljubavi za one koji su stradali, to je pravo obitelji i naroda da podiže svoje žrtve do oltara ako treba, do utjehe. Sjećanje i vraćanje dostojanstva žrtvi. Iza nas je vrijeme šutnje i zabrana da se govori o zločinima. Vrijeme se promijenilo – rekao je Zvonimir Šeparović.

Hrvatske šutnje nema

– To je to. Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma, to je ono što nam je potrebno, radi istine. U posljednje vrijeme obnavlja se priča kako vlada hrvatska šutnja, a to baš ni nije točno. I Zdravko Tomac, i Josip Jurčević, i Josip Pečarić, i Dujmović i Šeparović i još neki objavljuju, objavljuju knjige, držimo kongrese. Samo žuti tisak ovaj kao da hrvatska nije ratovala i oslobodila se, koji ne priznaje naše vrijednosti, nas neće, ne dopušta, ne priznaje, dakle nema hrvatske šutnje, postoji blokada hrvatsek misli i pisaanja ali nadajmo se da i to ide kraju. Dobro je da je podignut ovaj spomenik, dobro je da opominje mlade – rekao je Šeparović.

Spomenik žrtvama juoslavenskog komunizma (Foto H. Pavić) (5)

Spomenik je postavljen u parku uz obalnu šetnicu. Autor mu je akademski kipar Kažimir Hraste, koji ga je zamislio kao polukružnu formu pokriva vodu i svjetlost kao dva simbola slobode. Iz perforacije na polukugli odzvanja žubor vode koja stvara nadsvođeni vodoskok, a reflektori postavljeni u unutrašnjosti stvaraju svjetlo koje izlaziti kroz perforacije i naglašava otvore noću. Svaki puni sat uz žubor vodoskoka iz unutrašnjosti spomenika čuje se glazba poznatih hrvatskih skladatelja. Uz polukuglu postavljen je i obelisk, kojeg Hraste nije prvotno zamislio, ali kojeg su dodali sami Vodičani jer su na njemu želeli napisati imena 153 Vodičana koje su partizani, policija i tajne službe ubili nakon Drugog svjetskog rata. Od popisa se odustalo jer nije bilo utvrditi ni konačan broj žrtava ni precizno utvrditi okolnosti stradanja, a mnogi od onih čija su imena htjeli staviti već su upisani na drugom spomeniku kao kao pali borci NOB-a ili žrtve fašističkog terora.

[wzslider]

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI