Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
IZDVOJENO / POLITIKA
Osma obljetnica kornatske tragedije: ‘Bolje da nam kažu istinu još na ovome svijetu’

Osma obljetnica kornatske tragedije:
‘Bolje da nam kažu istinu još na ovome svijetu’

Sveta misa u kapelici sv. Florijana - '2920 dana bez istine' (Foto: Tris/H. Pavić)

Sveta misa u kapelici sv. Florijana – ‘2920 dana bez istine’ (Foto: Tris/H. Pavić)

U spomen parku među 12 kamenih križeva na otoku Kornatu obilježena je osma obljetnica stradanja 12-orice vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Tisno i Vodice, koji su 30. kolovoza 2007. godine izgubili živote u tragičnom helikopterskom desantu, pokušaju gašenja kornatske trave.

U kapelici sv. Florijana, podno mjesta gdje je prije točno osam godina  vatra pregazila vatrogasce Dina Klarića (33), Ivicu Crvelina (52), Ivana Marinovića (37), Marka Stančića (17), Gabrijela Skočića (19), Hrvoja Strikomana (19), Antu Crvelina (24),  Tomislava Crvelina (23), Josipa Lučića (19), Karla Ševerdiju (17), Marinka Kneževića (52), Antu Jurićeva Mikulina (22), te Franu Lučića koji je jedini s teškim ozljedama preživio, održana je sveta misa, položeni su vijenci i zapaljene su svijeće.  Okupljeni, posebno obitelji stradalih, svakog momenta ponavljali su pitanje: Što se dogodilo tog 30. kolovoza? Pitanje je bilo i dijelom molitve za stradale.
– Svaka istina, a koja se krije u tami, će jednom izaći na svjetlo. Mi smo u miru i molimo da oni koji možda skrivaju tu istinu, jer misle da je tako bolje za sve nas, da prestanu živjeti u laži i da istinu iznesu na svijetlo. Bolje da to još učine na ovome svijetu i nego da ih čekamo na drugom – rekao je u propovjedi fra Ivan Penava.
Na mjesta stradanja, koja su označena s 12 velebnih kamenih križeva, izgrađenih u suhozidu prema zamisli arhitekta Nikole Bašića, hodočastili su i vatrogasci i zapovjednici hrvatskih vatrogasnih postrojbi, te predstavnici lokalnih i državnih vlasti. U ime predsjednice Republike Hrvatske vijenac je položio njen savjetnik Andro Krstulović Opara, u ime Hrvatskog sabora zastupnica Ingrid Antičević Marinović, u ime MUP-a ravnatelj policije Vlado Dominić, dok u ime Vlade RH ove godine vijenac nije položio nitko. 

Polaganje vijenaca (Foto: Tris: H. Pavić)

Polaganje vijenaca (Foto: Tris: H. Pavić)

Obitelji stradalih, međutim, nisu pitali tko je došao, a tko nije, jer su znali da im nitko ne bi rekao ono što ih zanima.
– Nekome od nas je teže, a nekome je lakše. Kako kome i kako koji dan. Ne bi nam bio nikakav problem, samo da znamo što se dogodilo. Samo istina nas zanima. Vidite, naši prijatelji puštaju balone s natpisom ‘2920 dana bez istine’. Oni lete u nebo i nose to pitanje na sve četiri strane svijeta. Nadamo se da će od nekud stići odgovor i apeliramo na ljudskost. Međutim, tko je do sad čuo naš vapaj i naša pitanja, čuo je, ako tko nije, taj ne želi čuti i neće čuti nikada – rekao nam je Ivica Strikoman, otac poginulog vatrogasca DVD-a Vodice Hrvoja Strikomana.

‘To je čisto ubojstvo, za koje je odgovoran sustav’

Josip Klarić, otac poginulog pripadnika šibenske Javne vatrogasne postrojbe, koji je i sam kao pripadnik iste jedinice kobnog dana sudjelovao u desantu na Kornat, nakon osom godina misli da je shvatio što se dogodilo. I dalje traži, ne odgovore, nego odgovornost onih koji su propustili pomoći stradalima.
– Kroz sve ove godine mi se iskristaliziralo, sada znam točno u pojedinosti što se dogodilo, tko je što napravio, a što nije. Međutim, ta moja izjava za sud ne znači ništa, ja sam samo pojedinac. I dalje stojim pri istom stavu koji sam isticao prve dane, a to je da je kriv onaj tko je trebao pomoći, a nije to učinio. Upleten je kompletni državni sustav. Kriv je onaj tko je trebao pomoći unesrećenima, a za samu tragediju krivnju ne snosi nitko. Ona se desila, može se i desiti opet, ali ono što se dogodilo nakon stradavanja, kako se postupalo s ljudima, što im se napravilo, to je čisto ubojstvo, za koje je odgovoran sustav. A istina se ne zna zato jer iza svega stoji država – rekao nam je Klarić.8. obljetnica kornatske tragedije (Foto H. Pavić) (11)
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković mišljenja je, međutim, da se ovakva tragedija ne može ponoviti. –  Ovo je težak i bolan dan, za vatrogastvo i za obitelji stradalih, to je ono što se nikada neće
izbrisati iz naših sjećanja. Svjedoci smo u posljednje vrijeme teških intervencija, a imali smo i ove godine šest lakše ozlijeđenih vatrogasca. Promijenilo se mnogo toga od kada se dogodila kornatska tragedija. Od obuke do pripreme vatrogasnih sezona, taktika je drugačija, vodi se računa da u borbu s vatrom ne ulaze oni koji nemaju sve potrebne papire i opremu – rekao je Tucaković.

Požar u Vruljama uoči mimohoda sjećanja

Uistinu, od kornatske tragedije se mnogo toga u vatrogastvu promijenilo. Požari na otoku Kornatu i dalje se događaju. No, Nacionalni park je u međuvremenu dobio referenta za zaštitu od požara i dežurne vatrogasne ekipe, te nikome više ne pada na pamet da na otok obrasao travom po olujnom jugu helikopterom desantira vatrogasce s brentačama, motornim pumpama i vatrogasnom ‘kruškom’ s 1650 litara vode. U subotu popodne, točno u vrijeme kada su se u Vodicama i Tisnom održavani mimohodi sjećanja, jedan je požar izbio u Vruljama, u blizini mjesta odakle je vatra krenula i kobnog 30. kolovoza 2007. godine.

– Otok Kornat. Dojava je zaprimljena u 18:09h. Požar gase DVD-i: Murter-Kornati i Zaton. U gašenju sudjeluju zračne snage – javila je Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije.  U nedjelju su žalobni hodočasnici na Kornatu mogli vidjeti samo još jedno zgrarište. Još jednom je izgorjela trava, koja će za nekoliko dana, ili nakon prve kiše, ponovno narasti.

[wzslider]

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI