Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Može li potpis običnog građana spasiti TLM? Sindikat metalaca Hrvatske misli da može

Može li potpis običnog građana spasiti TLM? Sindikat metalaca Hrvatske misli da može

Potpisivanje peticije za spas TLM-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Potpisivanje peticije za spas TLM-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Peticiju Sindikata metalaca Hrvatske za spas TLM-a u petak i subotu do podneva potpisalo je 3500 Šibenčana.

Sindikat je potpise za spas šibenske aluminijske industrije počeo počeo prikupljati u petak u osam sati ujutro, ispred Hrvatskog narodnog kazališta i zgrade sjedišta Jadranske banke na pijaci. Namjera je sindikata prikupiti što veći broj potpisa koje će odnijeti na Markov trg u Zagrebu.

– I dalje pozivamo sve sadašnje i bivše radnike TLM-a, sve građane Šibenika i čitave Hrvatske da se svojim potpisom pridruže našem vapaju ta spas tvornice, a s njom i Šibenika. Odaziv je velik, potpisjuju svi, čak i turisti. Veće je potpisao i gradonačelnik dr. Željko Burić, predstečajni povjerenik Ivan Rude, ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić i brojni drugi poznati i nepoznati građani. Potpise ćemo prikupljati sve  do srijede navečer, a u četvrtak s autobusima krećemo u Zagreb na Markov trg gdje ćemo peticiju pokušati uručiti premijeru Zoranu Milanoviću – rekao nam je sindikalni povjerenik Ivan Svraka.

Vladu RH smatraju odgovornom za katastrofalno stanje u tvornici, jer nije nadzirala ispunjenje privatizacijskog ugovora kojim je peteročlani konzorcij hrvatskih tvrtki uz većinski paket dionice 2007. godine preuzeo i obvezu ulaganja u iznosu od 107 milijuna eura, koja su bila nužna za održivost tvornice.

– Do sada, osam godina od privatizacije, obveza o ulaganjima nije ispunjena, a svaki milimetar tvorničkog kruga višestruko je opterećen hipotekama, a založen je i svaki djelić svakog stroja. Radnici TVP-a do 15. rujna su na kolektivnom godišnjem odmoru, jer nema ni grama sirovine, a radnici TPP-a čekaju najavljenih 150 tona da bi počeli raditi  – rekao nam je Svraka.

Sindikatu se čini da svi potezi uprave vode pravo ka režiranom stečaju, te ovu peticiju i pokušaj razgovora u Vladi smatraju posljednjom šansom za spas tvornice.

– Ne žalite izdvojiti dvije minute na zaustavljanje kraj štanda s peticijom. Potpis i ime svakog građanina vrijedi i važan je kao potpora u nastojanjima da spasimo tvornicu – poziva Svraka.

Potpisivanje peticije za spas TLM-a (Foto H. Pavić) (2)

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI