Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
IZDVOJENO
Mimohod sjećanja za kornatske heroje: ‘Još nije jasno što se dogodilo tog 30. kolovoza’

Mimohod sjećanja za kornatske heroje:
‘Još nije jasno što se dogodilo tog 30. kolovoza’

Mimohod sjećanja (Foto: Tris/H. Pavić)

Mimohod sjećanja (Foto: Tris/H. Pavić)

 Mimohodom sjećanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Tisnom je večeras obilježena osma obljetnica tragične vatrogasne ekspedicije na otoku Kornatu,  u kojoj su smrtno stradala 12-orica vatrogasaca JVP Šibenik, te DVD-a Vodice i Tisno, a jedan je teško ozlijeđen.

Svijeće su zapaljene i položeno je cvijeće pod spomen pločom na vatrogasnom domu DVD-a Tisno i pred križom kod crkve sv. Duha u Tisnom. Obiteljima stradalih, sumještanima i kolegama vatrogascima u ime DVD-a Tisno obratio je predsjednik društva Zvonimir Čorkalo.
– Evo još jedno ljeto, osmo, je na izmaku kako su nas napustili Ivica, Ante, Tomislav, Marko i Josip.  Tog 30. kolovoza 2007. godine, zajedno sa svojim kolegama vatrogascima iz Vodica i Šibenika uputili su se na otok Kornat izvršiti još jednu od svojih humanih zadaća s koje se, na žalost, više nisu vratili. Što se dogodilo tog poslijepodneva, osam godina od tada, još uvijek nije razjašnjeno. Jasne su samo suze i bol roditelja. Jasna je samo tuga svih nas, njihovih kolega, priojatelja, svih onih koji su poznavali te mlade i hrabre momke. Jasan je i naš ponos  što su bili dio nas. Zato, Ivica, Ante, Tomislave, Marko i Josipe, vaša imena, vaša mladast, su uklesani su zauvijek i u naša srca – rekao je Čorkalo.

Vodstvo DVD-a Tisno: Zvonimir Čorkalo, Tomislav Belakušić i Ivica Kaleb (Foto: Tris/H.Pavić)

Vodstvo DVD-a Tisno: Zvonimir Čorkalo, Tomislav Belakušić i Ivica Kaleb (Foto: Tris/H.Pavić)

– Rekli su mi da vas više nema, al’ ni riči ne virujem njima, jer u svakoj stini našega školja, ja vas ćutin i svugdi vas ima – izgovorio je stihove Čorkalo.

Cvijeće su u Tisnom ovaj put položili samo obitelji stradalih, prijatelji i mještani, a od institucija tu su bili tek predstavnici Općine Tisno i DVD-a Tisno.  Obilježavanje tragične obljetnice nastavlja se u nedjelju na mjestu stradavanja. U spomen-parku na Kornatu vijence će sutra položiti izaslanstva predsjednice RH, Hrvatskog sabora, Vlade RH, Šibensko-kninske županije, gradaova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati,  Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske vatrogasne zajednice i  Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije (Program – Kornati_2015).

 

[wzslider]

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI