Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
GOSPODARSTVO
Lepur: Silom žele oteti vlasništvo nad TLM-om

Lepur:
Silom žele oteti vlasništvo nad TLM-om

Suvlasnik TLM-a Branimir Lepur (Foto Tris: H. Pavić)

Suvlasnik TLM-a Branimir Lepur (Foto Tris: H. Pavić)

Povodom za sutra najavljenog prosvjeda radnika TLM-a bivši predsjednik Uprave TLM-a Branimir Lepur održao je konferenciju za novinare na kojoj je zaorganizaciju ‘protestnog mitinga’ optužio smijenjenu Upravu TLM-a koja je smijenjena nakon njega.

– Stvara se takva atmosfera, ljude se telefonski poziva i nagovara, savjetuje i prijeti da se odazovu na skup. Jer, kažu, sutra ćemo ih razbucati. Koga? Silom hoće od vlasnika oduzeti vlasništvo. Di oni žive? Nije ovo ’45.  Zna se kako se što može mijenjati – rekao je Branimir Lepur optuživši izrijekom Marijana Stričevića i Tonča Kandida da stoje stoje iza najavljenog sindikalnog prosvjeda.

Lepur je konferenciju za novinare sazvao kao savjetnik vlasnika TLM-a Igora Shamisa, međutim, na konferenciji je novinarima priznao da je partner ruskog tajkuna, odnosno suvlasnik šibenskog aluminijaša.

– Na sastanku sa Fuchsom (konzultant češkog investicijskog fonda zainteresiranog za kupnju TLM-a) Shamisa vas je predstavio kao svog partnera. Jeste li u vlasništvu dijela tvornice – pitao je novinar.

– Jesam. Ne dijela tvornice, nego dijela dionica. Iznos je privatno pitanje, kao da me pitate koliko imam novca u novčaniku. Vlasnik sam odnedavno, nema više od mjesec i pol dana. Međutim, to je nešto što mi je ponuđeno od strane Shamisa, moja će odluka biti hoću li to vlasništvo konzumirati ili neću – rekao je Lepur, ustvrdivši da vlasništvo još nije upisano na Trgovačkom sudu i ne može sad reći hoće li ikad biti.

Na upit novinara Lepur je govorio i o tvornici i proizvodnji aluminija. Ustvrdio je da je u prvih šest mjeseci ove godine tvornica napravila 66 milijuna kuna gubitaka, ali i da nijednu od posljednjih 25 godina nije završila s gubitkom manjim od sto milijuna kuna. Godine 2009., primjerice, preradila je 50.000 tona aluminija i proizvela 157 milijuna kuna gubitka.

– Bez 85 ili 86.000 tona rezultat ne može biti pozitivan, a da bi se proizvelo 86.000 tona, potrebna su sredstva za pokretanje proizvodnje u minimalnom iznosu od 40 milijuna eura – rekao je Lepur, koji kaže i kako vjeruje da TLM ima mogućnosti izaći iz predstečajne nagodbe, opstati i poslovati pozitivno.

Konferencija za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Konferencija za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI