Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
POLITIKA
Izbjeglička kriza u Makedoniji: Čekaju vlak što doći neće, pa da krenu putem sreće te…

Izbjeglička kriza u Makedoniji:
Čekaju vlak što doći neće, pa da krenu putem sreće te…

Makedonija je suočena s izbjegličkom krizom koja poprima dramatične razmjere, radi čega je proglašeno "krizno stanje". Situacija se otela kontroli, policija je upotrijebila suzavac i šok bombe da bi rastjerala imigrante koji su pokušali probiti policijski kordon. U pomoć policiji stigla je i vojska. EU je danas najavila regionalni paket pomoći za Makedoniju od 8 milijuna eura...

Piše: Milena Georgievska

imigranKulminirala  je izbjeglička kriza na makedonsko-grčkoj granici. I dok Makedonija, na žalost, u ovom trenutku nudi samo tri vlaka (kapaciteta 300 putnika) od grada Gevgelije do Tabanovaca (srpska granica) kako bi tranzitno prošli kroz Makedoniju, zbog enormno povećanog broja pristiglih izbjeglica situacija se, jednostavno, otela kontroli. Makedonija je proglasila “krizno stanje” (to je stupanj niže od izvanrednog stanja!), a policija je upotrebila suzavac i šok bombe, kako bi “rastjerala” poveći broj imigranata, koji su pokušali nasilno probiti policijski kordon.

Bolji život, ili točnije, preživljavanje. To je jedini cilj tisućama emigranata koji dolaze, ili još bolje rečeno nadiru, iz Sirije, Iraka i Afganistana. Prvo morem, ka Turskoj, Grčkoj….zatim ka Makedoniji. I dalje do Njemačke – u beskrajnoj izbjegličkoj koloni.
Makedonske vlasti promptno su angažirale i vojnu formaciju u namjeri da lakše kontroliraju situaciju koja je na trenutke dobivala kaotične razmjere. Postoje indicije da je jedan policajac izboden nožem, a nekoliko imigranata je lakše povrijeđeno. U međuvremenu je makedonska vojska preuzela brigu o sigurnosti šireg graničnog pojasa ilegalnih prijelaza.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova informiraju da mogu propustiti samo određen broj imigranata, osobito onih koji imaju zdravstvene probleme (djeca, trudnice, starije i bolesne osobe). Potencira se da je broj osoba striktno uvjetovan postojećim kapacitetom države da ih prihvati i pruži adekvatnu humanitarnu i medicinsku pomoć.
Smatra se da se prema brojnim izbjeglicama, dio njih su u teškom stanju (djeca i kronični bolesnici), ne postupa humano. Ove primjedbe su osobito upućene prema Grčkoj koja ništa ne poduzima kako bi pomogla izbjeglicama, već ih samo preusmjerava prema Makedoniji. U međugraničnoj zoni su samo makedonski policajci koji se sukobljavaju s izbjeglicama. UN poziva Grčku da hitno pruži pomoć izbjeglicama i da ih smjesti u prihvatne centre dalje od granice. Europski promatrači ukazuju na brojne pogreške s grčke strane.

 Gevgelija- simbol očaja

Nemoć lokanih vlasti u Makedoniji, a svakako i u širem regionalnom kontekstu Balkana, kao da pretvaraju Gevgeliju u paradigmu i simbol očaja i kraha. Što poduzeti? Kako dalje? Vlakova nema, ukupni broj mjesta u jednom vlaku jedva da može zadovoljiti 300 putnika. Tko će u tom kaosu uspjeti ući? Nerijetko se može vidjeti kako roditelji panično ubacuju djecu kroz prozor u ruinirane kabine vlakova. Zatim slijedi drama, plač i vrisak, roditelji ostaju van, a vlak lagano kreće… Ima i takvih koji s noževima i palicama osiguravaju svoje mjesto u vlaku.
Tako je i makedonski Rom, Dževad Ademi, kako je prenijela jedna zapadna agencija, egzaltirano uzviknuo: “Ej! Čekate vlak što doći neće, da vas odvede putem sreće”,  parafrazirajući čuveni hit nekad čuvene pop-grupe Indeksi.
Granična policija s naglašenom pozornošću prati nekontrolirane “valove” i invaziju na vlakove. Putuju kroz Makedoniju do Tabanovaca, na granici sa Srbijom. Idu dalje. U Srbiju.
U međuvremenu, u Makedoniju dnevno na sve moguće načine, nelegalno ulazi više od 2 000 izbjeglica.
Sljedeća stanica na toj “balkanskoj ruti” je Beograd. Međunarodni izvori upućuju da su i tamošnje vlasti, kao i makedonske, također opterećene najezdom imigranata. Upućeni upozoravaju, ako EU i UN ne reagiraju, situacija s izbjegličkom krizom može lako izbjeći kontroli.

 Pomoć

Očekuje se da u naredna 24 sata i Hrvatska preko Crvenog križa i Karitasa pomogne makedonskom Crvenom križu prema uobičajenoj proceduri u ovakvim situacijama.
Valja spomenuti da Makedonija ima veliko iskustvo s izbjeglicama. Dovoljno je sjetiti se pola milijuna albanskih izbjeglica sa Kosova koji su u vrijeme NATO bombardiranja potražili utočište i zaštitu u Makedoniji. Tamo su mjesecima, sve do završetka krize, boravili u specijalnim kampovima.
Iz tog vremena datira i čuvena izjava tragično preminulog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je u svom direktnom obraćanju europskim liderima i EU, ukazao sasvim eksplicitno na njihovu dvoličnost i hipokriziju pozivajući ih da ne glume demokraciju i stavljaju “glavu u pijesak” dok jedna mala država (Makedonija) pruža dotad neviđeno gostoprimstvo  primajući 500 tisuća kosovskih izbjeglica, što je bilo apsurdno i nije korespondiralo sa normativnim kodeksima legitimnih međunarodnih institucija.
EU je danas najavila regionalni paket pomoći za Makedoniju od 8 milijuna eura.

izbjeglice

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI