Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
IZDVOJENO
Nastup u Ohridu - foto Vele Mitanoski

Hrvatsko-makedonska kulturna tangenta:
Amira Medjunanin i Ante Gelo ‘uvezali’ Ohrid i Dalmaciju

Nastup u Ohridu - foto Vele Mitanoski
Nastup u Ohridu - foto Vele Mitanoski

Nastup u Ohridu – foto Vele Mitanoski

Iz Ohrida za TRIS: Vele Mitanoski

Na muzičko-scenskom festivalu “Ohridsko leto”, zahvaljujući kiši – unutar prepune crkve “Sv. Sofija”, publika je doživjela nesvakidašnju večer i nezaboravan susret s dalmatinskim vibracijama, bosanskim sevdahom i balkanskom tradicionalnom glazbom. U okviru programa hrvatsko-makedonske kulturne tangente, nastupili su “Amira trio” sa vokalnom izvjedbom Amire Medunjanin, te Zvonimir Šestak (bas) i izvrsni Ante Gelo (gitara), oboje umjetnici iz Hrvatske. Program je obuhvatio nekoliko makedonskih, hrvatskih i bosanskih izvornih pjesama.

Koncert je bio zakazan na otvorenom, ali nevrijeme „Hvala Bogu“, kako je rekla Medunjanin, doprinjelo da izvođači i publika unutar jedinstvenog akustičnog ambijenta Sv. Sofije, dožive fascinantan događaj za dugo pamćenje.
U jedan, jedini glas, pod lukovima starog pametnika, istančano je odzvanjala “Jovano Jovanke” i jos desetak makedonskih izvornih bisera i nekoliko pjesama s dalmatinske obale i Hrvatske.
Gitarist Ante Gelo ovog je puta bio i u ulozi vokala. Oduševljenoj publici predstavio je poznate refrene kao “Piva klapa” i njima slične iz bogate umjetničke i folklorne palete dalmatinske regije.
Koncert za pamćenje - foto Vele Mitanoski

Koncert za pamćenje – foto Vele Mitanoski

Amira Medunjanin također je izvela predivnu hrvatsku izvornu pjesmu, sa motivom dvoje mladih, koiji su doživjeli nekrunjenu ljubav. Djevojka kaže mladiću da ga pušta sa drugom, ali da će mu ona doći na vjenčanje sa darovima u obje ruke: U jednoj – sa sinom, a u drugoj sa ružmarinom!
– Ovo je moj prvi posjet Makedoniji uopće. Ja sam vrlo sretna, sigurna sam da to neće biti i moj posljednji posjet. Odlazim odmah za Hrvatsku – rekla je Medunjanin, dama s prefinjenim glasom za koju je nedavno londonski “Guardian” napisao da je balkanska Billie Holiday.
Rodjena je u Sarajevu. Sevdah je Amira učila i “upijala” od svoje majke. Kaže da je provela mnogo godina u potrazi za ljudima koji dijele ideje o sevdahu, na način na koji ga ona izvodi. Posebno je ponosna na ovaj ohridski događaj koji je snažno osvijetlio sekvence integralne hrvatske, makedonske i bosanske glazbe.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI