Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
IZDVOJENO / UKRATKO
HND: Ne koristite tragediju obitelji Salopek za povećanje klikova, slušanosti i čitanosti

HND:
Ne koristite tragediju obitelji Salopek za povećanje klikova, slušanosti i čitanosti

Pokazuje se i potpun nedostatak empatije prema užasnoj situaciji u kojoj su Tomislav Salopek i njegova obitelj, što je u potpunoj suprotnosti sa istovremenim patetičnom medijskim iskazima navodne zabrinutosti za sudbinu otetoga....

senzacionalizam

Svjedoci smo kako dio domaćih medija o teškim trenucima u kojima se našao u Egiptu oteti Tomislav Salopek i njegova obitelj izvještava na senzacionalistički, degutantan i nečovječan način, izravno koristeći tuđu nesreću za vlastitu promociju. Zbog toga je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo.

– Hrvatsko novinarsko društvo upozorava na neprofesionalno i neodgovorno ponašanje dijela hrvatskih medija koji izvještavaju o sudbini hrvatskog državljana Tomislava Salopeka otetoga 22. srpnja nedaleko glavnog egipatskog grada Kaira. Otmica i objavljena prijetnja ubojstvom svakako jesu važna vijest ali nedopustivo je „licitiranje“ sudbinom otetoga na temelju neprovjerljivih podataka, pozivanjem na nepouzdane izvore pa čak i nagađanjima bez ikakva stvarnog utemeljenja – smatra Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.
Na taj način senzacionalistički se krše temeljna pravila novinarske struke, drži on, a pokazuje se i potpun nedostatak empatije prema užasnoj situaciji u kojoj su Tomislav Salopek i njegova obitelj, što je u potpunoj suprotnosti sa istovremenim patetičnom medijskim iskazima navodne zabrinutosti za sudbinu otetoga.
– Hrvatsko novinarsko društvo apelira na medije koji koriste tragediju obitelji Salopek za povećanje broja „klikova“, povećanu čitanost ili slušanost da to prestanu činiti – poziva Leković takve medije.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI