Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KRONIKA 112 / UKRATKO
HND nakon napada na Hrvoja Šimičevića: Propust je što nije bilo policajaca na mjestu napada

HND nakon napada na Hrvoja Šimičevića:
Propust je što nije bilo policajaca na mjestu napada

hnd_logo

Nakon sinoćnjeg napada na novinara Hrvoja Šimičevića i druge u Rijeci, oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo. Evo što poručuje Saša Leković, presjednik HND-a.

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje napad na novinara Hrvoja Šimičevića. Kolega Šimičević je fizički napadnut te udaren dva puta šakom u glavu u Rijeci, u četvrtak, 5. kolovoza oko 22,30 sati . Dogodilo se to dok je čekao autobus za Zagreb, zajedno sa osobama s kojima je neposredno prije napada prisustvovao tribini „Žene u ratu“ u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivana pl. Zajca“ i o kojemu je kolega Šimičević izvještavao.
S obzirom na sadržaj uvreda i verbalnih prijetnji čitavoj skupini prije i u tijeku fizičkog nasrtanja nedvojbeno je da su ciljano napadnute upravo one osobe koje su bile na tribini u HNK-u. Nakon dojave o napadu na mjesto događaja stigli su policajci koji su uzeli izjave od napadnutih. Smatramo propustom što nije bilo policajaca na mjesto napada unatoč uvredama i prijetnjama sudionicima tribine prije samoga događaja u HNK.
HND očekuje da policija pronađe napadače te da oni budu adekvatno kažnjeni. No, bez obzira tko su napadači HND podsjeća da je dio medija, od trenutka najave tribine „Žene u ratu“ u riječkom HNK, neprofesionalno i huškački najavljivao taj događaj pridonoseći ozračju netolerancije, na što je HND reagirao priopćenjem. Takvim, neprofesionalnim i huškačkim najavama, neizravno ali jasno poticao se i mogući verbalni pa i fizički napad na sudionike tribine koji se na kraju i dogodio.
Saša Leković, predsjednik HND-a

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI