Neovisni novinarski portal
28.9.2020.
KULTURA
Genij Nikole Tesle u slikama

Genij Nikole Tesle u slikama

Pučko otvoreno učilište Vodice i Artists on Globe pozivaju na veliku međunarodnu izložbu slika ‘Genij Nikole Tesle’.

tesla-plakat

Izložba je posvećena znanstveniku i inovatoru, „otkrivaču stvari koje postoje u prirodi oko nas”, čovjeku kojem dugujemo suvremeni svijet i moderan način života kakvog danas poznajemo.
Nikola Tesla najplodniji je genij elektrotehnike, autor oko 1000 pronalazaka i patenata. Za svoje je zasluge 1917. godine dobio Edisonovu medalju, najveće odlikovanje Američkog instituta inženjerstva, dok je Nobelovu nagradu za fiziku 1912. godine odbio s obrazloženjem da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi znanstvenik.
Njegovom je zaslugom pokrenuta izgradnja hidrocentrale na rijeci Krki koja je počela proizvoditi struju 28. kolovoza 1895. godine, samo tri dana nakon prve hidrocentrale u svijetu na Niagari čiju je konstrukciju također izradio Tesla. I danas su njegova otkrića inspiracija mladim inovatorima. Inspiracija su i svjetskim umjetnicima koji kroz svoje likovno stvaralaštvo odaju počast ovom velikom geniju.
Izložba će biti postavljena na vodičkoj Ruži vjetrova na Obali Ive Juričeva Cote, u srijedu 26. kolovoza, s početkom u 19 sati.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI