Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
UKRATKO
Burnumske ide u NP Krka: Kako su živjeli rimski legionari, što su jeli, kako su se mlatili…

Burnumske ide u NP Krka:
Kako su živjeli rimski legionari, što su jeli, kako su se mlatili…

Eto opet prilike za upoznavanje s načinom života nekadašnjih rimskih vojnika na ovim prostorima, te slikovitog prikaza što su jeli, kakve su predmete izrađivali, kako su se mlatili i tome slično. Naime, IX. burnumske ide koje će se održati u subotu, 8. kolovoza 2015. s početkom u 21h na arheološkom lokalitetu nekadašnjeg logora rimske vojske u Burnumu u Ivoševcima, javljaju iz NP Krka. Evo što očekuje posjetitelje:

Manifestacija Burnumskih ida sastoji se od dva dijela: prvi, sajamski dio, s početkom u 20 h odvija se ispred ulaza u amfiteatar s tradicionalnim antičkim stolom, prezentacijom načina života i obrta u vrijeme rimskih careva i sudjelovanjem posjetitelja u starim rimskim igrama.
Drugi, programski dio, organiziran je u samom amfiteatru s početkom u 21 h prikazivanjem prigodnog filma uz predstavljanje vojnih formacija, gladijatorskih borbi i plesa.
Osobitost ovogodišnjih Ida je sudjelovanje rimske udruge Legio I. Italica i njihov boravak i život na lokalitetu Burnum od 6. do 9. kolovoza kako bi svi posjetitelji i tijekom dana mogli svjedočiti o burnoj prošlosti Burnuma.
Talijanski legionari sudjelovat će i u snimanju kratkih filmova za potrebe opremanja multimedijalnog postava arheološke zbirke u Eko kampusu Puljane – ističu u NP Krka.
U autentičnost ovih talijanskih zaljubljenika u povijest može se, kažu, uvjeriti ako se pogleda službeni promotivni video Udruge: https://www.youtube.com/watch?v=_FhpFp72IwI (vidi gore na početku teksta) i, naravno, uživo na Burnumu.
Burnumske ide - foto NP Krka

Burnumske ide – foto NP Krka

– Burnumske ide tradicionalno se održavaju od 2011. u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ na jedinom očuvanom rimskom vojnom amfiteatru u Hrvatskoj, Burnumu u Ivoševcima. Cilj održavanja ove manifestacije je upoznavanje posjetitelja i lokalnog stanovništva s izuzetnom vrijednosti arheološkog nalazišta Burnum kroz uprizorenje života rimskih legionara koji su na ovim prostorima boravili prije dvije tisuće godina.
S velikim zadovoljstvom pratimo posebno zanimanje lokalnog stanovništva i posjetitelja za ovu manifestaciju koja osim kulturnog i edukativnog karaktera potiče posjećivanje uzvodnih lokaliteta te doprinosi razvoju ruralnog turizma i turističkoj valorizaciji zaleđa Šibensko-kninske županije – kaže Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka.
Sukladno popularnom običaju NP Krka, organiziran je i besplatan prijevoz autobusima, po sljedećem rasporedu:
19:30 Šibenik, Poljana (bez daljnjih zaustavljanja u gradu) – Lozovac – Skradin (kod igrališta) – Dubravice – Laškovica – Burnum 3 autobusa
19:30 Šibenik, Poljana (bez daljnjih zaustavljanja u gradu) – Tromilja – Konjevrate – Miljevci (crkva sv. Petra i Pavla) – Oklaj – Burnum 2 autobusa
19:30 Knin (autobusni kolodvor) – Drniš (autobusni kolodvor) – Burnum 2 autobusa
Povratak je u 23:30, kažu u NP Krka.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI