Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
POLITIKA
Branimir Glavaš odmara uz “Hitlerovo vino”

Branimir Glavaš odmara uz “Hitlerovo vino”

hitlerU Lukoranu, na otoku Ugljanu, vrli Branimir Glavaš, poznat kao glavni akter slučajeva Garaža i Selotejp, ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku, provodi „zasluženi odmor“ uz specijalnu kapljicu – vino s etiketom nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Ponosno pozira uz skandalozne butelje i taj sretni obiteljski trenutak nesebično dijeli sa svojim virtualnim prijateljima na Facebooku. Baš kao svojedobno pod slikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Zasad, koliko je poznato, na Glavašev prljavi nacistički egzibicionizam nije reagirala ni policija ni njegova matična stranka, HDSSB, s kojom je, navodno, koketirao čak i SDP ususret parlamentarnim izborima.

Poznavajući Glavaša i njegov raskošni politički opus, malo tko može biti posebno iznenađen najnovijim ispadom ovog slavonskog političara, osnivača HDSSB-a i jednog od nekadašnjih prvotimaca HDZ-a. Ali, iznenađujućim eufemizmima njegova se drskost dočekuje u hrvatskom političkom prostoru.

Zvuči nevjerojatno komentar SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan za T-portal da joj Glavaš na spornoj slici s njegova facebook- profla djeluje kao zločesto dijete koje iskušava toleranciju i živce roditelja da bi provjerilo koliko daleko može ići. Jer, najnovija eskapada donedavnog zatvorenika Branimira Glavaša, nepravomoćno osuđenog na deset godina zatvora i pripuštenog na slobodu odlukom Ustavnog suda zbog „proceduralnog propusta“, prije je kulminacija drskosti i nepoštivanja zakona i institucija vlastite države, eventualno i eskalacija mentalne bolesti, negoli djetinjarija. Glavaš vrlo dobro zna što radi, ali je upravo tragično što se za posljedice ne brine, jer pokazalo se da čak i kada je osuđen Glavaš u zatvoru ne ostaje…

Spekulacije kako je najnovija provokacija ekstremnog slavonskog nacionaliste sračunata na diskreditiranje SDP-a, vodeće hrvatske lijeve stranke koja navodno ne bi unaprijed otpisala ni suradnju s Glavaševim HDSSB-om ako bi je to moglo dovesti do izborne pobjede i ostanka na vlasti, mogu dijelom objašnjavati motive osječkog ratnog „gospodara života i smrti“ da kompromitirajuću obiteljsku „fotku“objavi na FB-u. Ali to svakako nije prvorazredno pitanje. Skandalozno je da se u modernoj, demokratskoj Hrvatskoj, članici EU, može na takav način promicati nacizam bez posljedica. Barem zasad. No, činio je Glavaš, kako su u sudskom postupku svjedočili njegovi brojni sugrađani, i puno gore stvari i danas slobodno lješkari na terasi svoje vikendice na Ugljanu ispijajući Hitlerov „crnjak“.

Bez tipičnog SDP-ovskog minimiziranja sramotnog čina, ispad notornog Glavaša osudili su HNS-ovci (Igor Kolman i Goran Beus Richembergh), ocjenjujući da je je to još jedan dokaz fašizacije hrvatskog društva koje ne smije nekažnjeno proći.

Za nadati se da će biti tako. Da će policija reagirati. I da pritom neće počiniti nikakve nedopuštene radnje koje bi se dale podvesti pod kršenje procedure…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI