Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
Sport
Bonaca i oseka u blagajni: Jedriličari iz Vala traže potporu jer su – uspješni

Bonaca i oseka u blagajni:
Jedriličari iz Vala traže potporu jer su – uspješni

- Upravo sjajni rezultati naših jedriličara doveli su nas u nezavidnu situaciju - kažu u JK Val, koji traže pomoć u prikupljanju novca za odlaske na svjetska i europska natjecanja...

jedrenje optimistKako to u Hrvatskoj obično biva, tzv. mali sportski klubovi jedva ostaju na životu jer nemaju dovoljno novca, dok se milijunski iznosi troše na, primjerice, trećerazredne nogometne klubove, noviju travu za igralište i tome slično. Iz istog razloga tzv. mali klubovi najčešće opstaju zahvaljujući požrtvovnosti i volonterskom radu,  a veći problemi tek nastanu kada postanu – uspješni. Tada treba platiti odlazak na europska i svjetska natjecanja, a za to, u pravilu, nema novca.

Nešto slično se sada događa i u šibenskom Jedriličarskom klubu Val, u čijoj je blagajni zavladala bonaca i oseka, recimo to tako. Kako kažu u Valu, izuzetno su ponosni na rezultate koji su jedriličari postigli proteklih godini, jer nikad do sada u dugoj povijesti kluba nisu imali tako nadarenu generaciju jedriličara.
– Upravo ti sjajni rezultati naših jedriličara doveli su nas u nezavidnu situaciju. Naime, trojica naših mladih jedriličara: Marin Desabota (18 godina) , sportaš Grada i Županije za 2014 godinu , Ante Jušić i Marko Smolić (16 godina) izborili su reprezentativni status i pravo nastupa na Svjetskom juniorskom prvenstvu u klasi Laser 4.7 (Medemblik, Nizozemska), odnosno Svjetskom prvenstvu za klasu Laser Radial (Argus, Danska). Hrvatski jedriličarski savez zbog nedostatka sredstava ne financira odlazak juniora na navedena prvenstva, te smo prisiljeni sami financirati njihove nastupe. Put na navedena natjecanja u Danskoj i Nizozemskoj predstavlja velik zalogaj za naš klub, ali ne želimo prihvatiti da naši jedriličari nakon izvanredne sezone ne sudjeluju na Svjetskom i Europskom prvenstvu zbog nedostatka sredstava – kaže dr. Marin Paić, predsjednik kluba.
Kako računaju, troškovi za ta dva putovanja za jednog trenera, tri natjecatelja, kombi vozilo, prikolicu, gumenjak i tri jedrilice procjenjuju oko 70.000 kn, novac koji klub nema u ovogodišnjem proračunu koji je ionako jedva dostatan za pokrivanje bazičnih klupskih aktivnosti i natjecanja.
– Pokrenuli smo akciju prikupljanja sredstava potrebnih za financiranje zasluženog sudjelovanja mladih jedriličara i njihovog trenera na Europskom odnosno Svjetskom juniorskom prvenstvu. Svaki i najmanji novčani prilog biti će nam od velike pomoći u ostvarivanju konačnog cilja, a to je sudjelovanja naših jedriličara na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Oni su to zaslužili na regatnim poljima ove sezone, sada je na nama da im pomognemo ostvariti njihov san – kaže dr. Paić.
Inače, na natjecanje bi trebali otputovati Marin Desabota, (vrhunski sportaš HOO-a, 5 godina reprezentativac u klasama optimist, laser 4.7 i laser radial, juniorski prvak Hrvatske, Sportaš godine Grada Šibenika 2015, Sportaš godine Županije šibenko- kninske, 12. mjesto Europsko juniorsko prvenstvo Moss), Ante Jušić (vrhunski sportaš HOO, 3 godine reprezentativac u klasi lase 4.7, 20. mjesto Europsko juniorsko prvenstvo…) i Marko Smolić 16 g (Klasa Laser, 2 godine reprezentativac u klasi laser 4.7, 16. mjesto Europsko juniorsko prvenstvo U16g. Moss, 3. mjesto kup Hrvatske, 3. mjesto Europa cup Hvar, 1. mjesto International SV. Nikola Regatta, Pula), a uz vodstvo trenera Tea Piasevolija, inače trofejnog jedriličara.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI