Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
POLITIKA
Tuđman

Akcija ratnog zrakoplovstva:
Brončani dr. Tuđman od pola tone aterirao na kninsku tvrđavu

Tuđman
ssd

Postament i spomenik postavljeni su na ranije od betona izliveni temelj (Foto: Tris)

Na kninsku tvrđavu danas prije podne helikopterom Hrvatske vojske spušten je brončani spomenik dr. Franji Tuđmanu, djelo akademskog kipara Mira Vuce, kojeg će za 20. obljetnicu Oluje otkriti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman.

Iako je natječaj za umjetničko rješenje i izradu spomenika dr. Franji Tuđmanu koji će 5. kolovoza biti otkriven na kninskoj tvrđavi predviđao da on u prvoj fazi bude od poliestera, u subotu je helikopter tamo spustio izliveni brončani kip. Brančana statua visoka 230 centimetara i teška pola tone zasjala je već u subotu u svom svom pobjedničkom sjaju i za 20. obljetnicu Oluje ostalo je samo svečano ga otkriti. Ta čast pripada predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i sinu prvog hrvatskog predsjednika Miroslavu Tuđmanu.

Operacija

Zračni desant na kninsku tvrđavu (Foto: Tris)

– Natječaj je bio ponovljen jer u prvom navratu nijedno rješenje nije udovoljavalo propozicijama. Zbog skraćenih rokova očekivalo se da kip od bronce ne može biti izliven na vrijeme, ali na koncu su uspjeli – rekao nam je ravnatelj Muzeja Grada Knina Zvonimir Jelić.
U Kninu smatraju kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svakako jedna od najznačajnih osoba u povijesti ovoga grada, kao i čitave Hrvatske. Želja gradonačelnice i njenog tima je bila da spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu, pa su u natječajima sugerirane varijacije na temu ljubljenja hrvatske zastave ili poduzanja ruku u znak pobjede pod zastavom na kninskoj tvrđavi. Ni kipar Miro Vuco, čije je rješenje na ponovljenom natječaju izabrano kao najbolje, nije do kraja slijedio upute, ali su u Kninu ipak veoma zadovoljni izvedbom.

Tuđman

Dr. Tuđman na stadionu NK Dinara čeka zračni prijevoz (Foto: Tris)

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac je željela da spomenik prvom  hrvatskom predsjedniku ostane tajna sve dok s njega predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović 5. kolovoza u 9.43 sata svečano ne ukloni platno i proglasi ga otkrivenim. No, novinari, fotografi i snimatelji su od ranog jutra, neki od šest sati, čekali da snime i svekolikoj hrvatskoj javnosti prenesu kako kip izgleda i koliko je  ‘prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu’. Nepokrivenu statuu su snimili kad je iz kamiona iskrcana kod stadiona NK Dinara, a i kasnije kad je letjela zakačena čeličnom sajlom za helikopter i kad postavljana na postament na kninskoj tvrđavi. Zbog preranog ‘otkrivanja’ gradski službenici koji su rukovodili akcijom su od gradonačelnice dobili ‘jezikovu juhu, a ni novinari nisu bili pošteđeni mudrih poučaka o tome kako bi trebali ili ne bi trebali raditi svoj posao.

Dr. Franjo Tuđman sletio na kninsku tvrđavu (Foto Tris) (2)

Najponosniji i najprkosniji dr. Tuđman

 Zbog toga danas nije htjela davati izjave hrvatskim medijima, pa donosimo njenu ocjenu rada akademskog kipara Mira Vuce od prije dva tjedna:

  – Možda ovo neće biti najveći spomenik dr. Franji Tuđmanu u Hrvatskoj, ali će biti najponosniji i najprkosniji – komentirala je Rimac još kada se nije znalo hoće li spomenik do Oluje biti izliven u bronci ili će biti otkrivena privremena kopija od poliestera.

Prije samog kipa, helikopter je na tvrđavu spustio i njegov kameni postament težak 1800 kilograma. Smješten je na najvišem dijelu kninske tvrđave, tik uz jarbor na koji će 5. kolovoza hrvatsku zastavu podići bivši pripadnik 7. gardijske brigade HV-a Jasmin Hadžić, vojnik koji se 20 godina ranije prvi popeo na jarbol skidajući zastavu tzv. Republike Srpske Krajine.

Postament

Postament spomenika dr. Franji Tuđmanu (Foto: Tris)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI