Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
“Akademska” peticija: Predsjednica i HDZ “za dom (ne)spremni”… Zar?

“Akademska” peticija:
Predsjednica i HDZ “za dom (ne)spremni”… Zar?

Tri-prsta-ndh

Šareno društvo čuvara “hrvatskih domoljubnih tradicija” dosjetilo se kako, ne rehabilitirati, nego osigurati potpuni legitimitet službenom pozdravu ustaške NDH “Za dom spremni”. Latili se kompjutora pa na internetu organizirali potpisivanje peticije kojom se traži da baš taj Thompsonov (ne)glazbeni “zaštitni znak”, nota bene starohrvatski pozdrav kojim bi svjedočili “njegovanje hrvatske tradiicije i kulture”, proglasi službenim pozdravom Oružanih snaga RH. Možda i prisega s tri prsta… Od koga to traže? Pa jasno, od HDZ-a! Sve ostalo je nenarodna, antihrvatska klika… Svoj su domoljubni starohrvatski vapaj uputili isključivo predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović i šefu oporbenog HDZ-a Tomislavu Karamarku, ignorirajući još živuću Vladu Zorana Milanovića.

Jedan moj kolega kaže: Za sve je kriv loš obrazovni sustav. Minorna satnica glazbenog odgoja. Jer da su generacije Hrvata bile glazbeno p(r)osvećenije znale bi da je riječ o stihu iz opere (“za dom, za dom, sad u boj…”, iz opere Nikola Šubić Zrinski), pa im ne bi palo na pamet “ginuti” za njegovom promocijom…

Da se Karamarkova “desna i lijeva”, njegov odani tajnik Milijan Vaso Brkić, stigao potpuno oporaviti od nedavne kornatske nesvjestice, tkogod bi pomislio da upravo ovaj nezamjenjivi HDZ-ov operativac stoji iza najnovije smicalice s internetskom peticijom kojom se traži uvođenje ustaškog pokliča “Za dom spremni” u Hrvatsku vojsku. Teško da bi se itko dosjetio da je toj ingenioznog ideji kumovao glavom i bradom jedan hrvatski akademik (Josip Pečarić )! Po svome stilu i sadržaju, amaterskoj prozirnosti i adresatima na koje je upućena, na prvu sugerira umiješanost famoznog domaćeg obavještajno-policijskog miljea čiji je domet, kako znademo, prevalentno političko spletkarenje i podmetanje kao instrument borbe s neistomišljenicima. Iako potpisnici peticije javno, ponosno sugeriraju kako je paraobavještajno podzemlje mirovalo, nisu ga konzultirali a niti koristili njegove usluge, računajući na snagu i moć samih inicijatora ovog čina i njihovih zagovornika.

Akademici, biskupi, odvjetnici, (kvazi)novinari…”za dom spremni”

Ideju je, navodno, osmislio akademik Pečarić, a publicirana je posredstvom interneta, odnosno Facebook profila Branka Borkovića – Mladog Jastreba, gdje je stekla potporu doista šarenog društva, od biskupa (Valentina Pozaića, Vlade Košića), franjevaca (don Anđelka Kaćunka), preko nacionalno o(ne)sviještenih nogometaša (Josipa Joea Šimunića), prvog hrvatskog “žrtvoslovca” (Zvonimira Šeparovića ), odvjetnika (Zvonimira Hodaka), do bivših političkih emigranata (Nikola Štedul) i kvazinovinara (Velimir Bujanec) . Adresirana je strogo na HDZ: predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović, evidentno ne kao instituciji šefa države nego HDZ-ovoj akviziciji za predizborno propagandno djelovanje “odozgo”, i Tomislavu Karamarku, šefu partije “Zna se”. Kao svojevrsna anticipacija postizborne situacije u kojoj ne može biti drugačije nego da je HDZ na vlasti, pa se toj stranci izravno i obraćaju ne gubeći vrijeme s Kukuriku koalicijom koja, drže, čeka još samo službeno proglašenje poraza.

Odlučili su se na “akciju”, navodno potaknuti najavom policije da će kazniti njihova glazbenog idola specijaliziranog za “domoljubno (r)o(j)kanje”, Marka Perkovića Thompsona, koji tu ponosnu priliku nije propustio iskoristiti ni na koncertu u Kninu za 20. obljetnicu Oluje. Uostalom, sud je oslobodio krivnje i obrtnika (Jakova Markovinu) koji je za proslave Oluje 2011. u Čavoglavama prodavao suvenire s proustaškim simbolima, među kojima i jednu majicu s čuvenim “starohrvatskim” pozdravom. Jerbo, obrtnik je “nepoćudne” predmete izložio, nije ih i nosio, pa stoga nema krivnje niti eventualne odgovornosti za poticanje na nasilje, vjersku mržnju i nacionalnu netrpeljivost. Sud se u obrazloženju poziva, štoviše, i na izjavu okrivljenika kako je riječ o pozdravu koji je poznat kroz cijelu hrvatsku povijest, još od vremena Šubića i Zrinskog, pa dakle, ne predstavlja nikakva ustaška obilježja. Zanimljivo objašnjenje suda, nema što.
A kad nije kriv obrtnik iz Čavoglava, ne može biti ni Thompson, a to znači da se i proskribirani poklič “Za dom spremni” treba rehabilitirati. Jerbo, veli naš vrli akademik Pečarić, “pojam domu privržen (predan, spreman) … budi nepodijeljeno pozitivna ćuvstva”. Kada bi dobio i službenu legitimaciju, njegova bi upotreba predstavljala njegovanje hrvatske kulture i tradicije. U protivnom, zaključuje Pečarić mudrom indukcijom, protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu, ili čak Sinjsku alku! Sačuvaj nas bože takve protuhrvatske inkvizicije…

Predsjednica ne nasjeda na provokaciju (hm…)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, oglasila se preko Ureda (tko zna što bi čuli da nam se obratila uživo), i inicijativu nazvala “neozbiljnom, neodgovornom i na razini provokacije”. Malo, ali pametno. Baš kako inače Predsjednica ne bi…
Njezin stranački šef, jednako ekspeditivno upućuje naciju kako se hrvatska država temelji, ne na partizanskom pokretu, nego na Domovinskom ratu, a Hrvatska vojska ima već svoje “pozdrave koji odražavaju domoljublje i zajedništvo”, proizašlo iz Domovinskog rata, a to su “Domovini vjerni” i “Pozdrav Domovini” te nas poziva da se svi zajedno okrenemo budućnosti.
Upravo nevjerojatno! Pandorinu kutiju zločinačke ustaške baštine hrvatskog naroda svako malo otvaraju upravo ovo dvoje političkih reprezentativaca. Još jučer Kolinda Grabar Kitarović je na svome FB profilu izjednačila nacizam, fašizam i komunizam i to začinila ilustracijom na kojoj se srp i čekić, znamenja radništva i seljaštva, prepliću sa svastikom. Dezavuirala je, slijedeći “crnu nit” svoje stranke, i antifašizam i hrvatsko sudjelovanje u pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji, sudjelovala na kninskom “olujnom” happeningu i nijednom riječju nije se distancirala od proustaškog koncertnog derneka na kojem se,uz ostalo, vikalo, ne samo “Za dom spremni”, nego i “Ubij Srbina”. I sad odjednom, nakon što se toliko upinjala, lojalna politici svoje stranke, rehabilitirati ustaško nasljeđe koje duboko opterećuje i hrvatsku državu i hrvatski narod, ovoj inicijativi (koja dolazi od skupine bliske HDZ-u) “pokazuje zube”. Pravo građanstva peticiji odriče i Karamarko, koji je još jučer prijetio “Kevinim jamama”. Što im bi? Zar su dobili po prstima od svojih europskih pučana koji ih takve ipak nemaju rad’? Služi li ovaj njihov otklon od dosadašnjeg sustavnog fašiziranja zemlje za predizborno umivanje i približavanje centru kao potencijalnom rezervoaru dezorijentiranih i zbunjenih birača?

Reustašizacija

Premijer Zoran Milanović u maniri onog kojega se to ne tiče (?!), autore i štovatelje peticije uputio je tek da pogledaju što je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman ( kojemu se sve češće populistički, licemjerno klanja) govorio o ulozi Hrvata u partizanskom pokretu i što je taj pokret značio za hrvatsko nacionalno biće, kako bi nas (HDZ) prestali vraćati u mrak.
Ugledni hrvatski povjesničar Hrvoje Klasić inicijativu je nazvao ne samo protuhrvatskom nego i protucivilizacijskom, egzibicionističkom namjerom relativiziranja pozdrava uvedenog uspostavom Pavelićeve NDH, kao međufazom do pune rehabilitacije ustaškog pokliča pod kojim su se događali najstrašniji zločini, jednog razdoblja kojega se trebamo sramiti, a ne ga sustavno pokušavati afirmirati.
Činjenica je da se od 1990.i proglašenja neovisnosti, Hrvatska sustavno reustašizira. Činjenica je i da se revizijom povijesti i relativiziranjem zločinačke uloge Pavelićeve NDH već više od dva desetljeća nastoji rehabilitirati ta kvislinška tvorevina koja je rasprodala hrvatski teritorij za judine škude i da su na toj monstruoznoj revizionističkoj ideji redefiniranja povijesnih fakata odgajane generacije. Ali više nije riječ samo o glazbenom odgoju…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI