Neovisni novinarski portal
30.10.2020.
KULTURA
Agora or Artistic Assembly: Instalacija za Litvu finalizira se u Šibeniku

Agora or Artistic Assembly:
Instalacija za Litvu finalizira se u Šibeniku

Hrvatski umjetnici prije bijenala u Kaunasu, pripremat će se na tvrđavi sv. Mihovila.

networked kaunas

Hrvatska kreativna agencija LAB 852 priprema program prezentacije hrvatskih umjetnika na desetom izdanju međunarodnog Kaunas Bienniala, koji će biti održan od 18. rujna do 31. prosinca 2015., uz sudjelovanje preko 80 umjetnika i kustosa iz cijeloga svijeta.
Umjetnički tim iz Hrvatske, sastavljen od Bojana Gagića, Mijodraga Gladovića, Barbare Radelje, Zdravka Krasića i Elisabeth Schimane otvorit će bijenale s projektom: „Agora or Artistic Assembly“. Prezentacija se sastoji od zvučno-svjestlosne instalacije, interaktivne skulpture, live electronics performansa i dokumentarističke izložbe. Umjetnicima je na raspolaganju cijeli kat bivše tvornice tekstila Drobes u Kaunasu, a za ovu priliku će se aktivirati i željeznička pruga koja je iz naselja Šančiai nekoć dovodila radnike na posao.
Tijekom iduća tri dana, prostorije tvrdjave sv. Mihovila u Šibeniku postati će privremena „Agora“ na kojoj će se spomenuti umjetnici sastati kako bi finalizirali projekt.
Kaunas Biennial (Litva), danas najznačajniji festival suvremene umjetnosti u baltičkim zemljama, osnovan je prije deset godina inicijativom lokalnih umjetnika i kustosa s namjerom da podrži transformaciju grada iz središta posrnule tekstilne industrije u središte umjetnosti i kreativnosti. Stoga se njegov program bazira na korelacijama u područjima vizualne umjetnosti, arhitekture i tekstila. U posebnom fokusu ovogodišnjeg izdanja su zvuk i glazba. Kustos glavne izložbe jubilarnog izdanja je Nicolas Bourriaud, ugledni francuski teoretičar i kritičar umjetnosti, autor djela „Relacijska estetika “ i „Postprodukcija“, koja su u velikoj mjeri utjecala na razumijevanje i interpretiranje suvremenih umjetničkih praksi i pojava. LAB 852 ovom prigodom vodi u Kaunas devet umjetnika iz područja zvuka, tekstila, svijetla, arhitekture i glazbe.
Iz Hrvatske u Litvu otputovati će i jazz fusion sastav CHUI koji će tijekom jednotjedne umjetničke suradnje sa litvanskim Psilicone Theatreom, pripremiti groteskni live audio-vizualni performans naziva „Hairy Hairy Mouth“, čija je prezentacija predvidjena u drugom tvorničkom kompleksu, takodjer na samom otvaranju ove tromjesečne manifestacije.
Prezentacija na Kaunas Bijenaleu odvija se u sklopu projekta Networked Encounters, podržanog od programa Creative Europe u trajanju od svibnja 2015. – prosinca 2016. godine. U projektu sudjeluju organizacije: Kaunas Biennial (Litva), Arte&Arte (Italija), Crafts Council (Velika Britanija) i Lab 852 (Hrvatska). Jedan od lokalnih partnera projekta je tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku u kojoj se prezentacija projekta planira u 2016. godini.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI