Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Proslava 20. obljetnice Oluje – Knin je spreman za 100.000 posjetitelja

Proslava 20. obljetnice Oluje – Knin je spreman za 100.000 posjetitelja

General Mate Ostović i gradonačelnica Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)
General Mate Ostović i gradonačelnica Josipa Rimac (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradonačelnica Josipa Rimac ispred Grada Knina i general Mate Ostović u ime organizacijskog odbora Vlade RH s konferencije za novinare u Kninu pozvali su hrvatske građane na svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice Oluje u Kninu.

– Budimo i mi ponosni na naše heroje i bez ikakvog politikanstva pokažimo dostojanstvo. Ako smo mogli oprostiti kao kršćani, a jesmo, tko nam može zabraniti veličati naše pobjede? U našim proslavama nema ni ‘m’ od mržnje ni ‘r’ od revanšizma. Naprotiv. Suosjećamo i žalimo za svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, a isto tako sućutno žalimo i za svim nedužnim žrtvama i unesrećenim obiteljima. Na kraju, držeći se evanđeoske poruke o uskrsnuću, radujemo se životu u slobodi i nemojmo nikome dopustiti da nam oduzme pravo na radost. Svima skupa želim čestitati Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 20. obljetnicu VRO Oluja i još jednom vas sve pozvati na središnju proslavu u Kninu – rekla je gradonačelnica Rimac.

U tijeku su posljednji radovi na dotjerivanju komunalne infrastrukture (Foto: Tris/H. Pavić)

U tijeku su posljednji radovi na dotjerivanju komunalne infrastrukture (Foto: Tris/H. Pavić)

Proslava 20. obljetnice Oluje u Kninu već traje danima, a 5. kolovoza počinje već ujutro u šest sati, kada će od Loredanovih vrata na kninskoj tvrđavi u ‘Let slobode’ prema Vukovaru biti pušteno dvije tisuće golubova, a u isto vrijeme će i iz Vukovara golubovi poletjeti prema Kninu. Središnji dio proslave bit će uprličen na na kninskoj tvrđavi, gdje će uz prelet zrakoplova, zvonjavu zvona i topovske plotune biti podignuta hrvatska zastava i bit će otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu. Zastavu na tvrđavi zajednički će podići pripadnici 7. i 4. gardijske brigade HV-a, specijalne policije, te djeca poginulih branitelja, a čim se podigne na jarbol, predsjednica Repubike i dvojica sinova prvog hrvatskog predsjednika Miroslav i Stjepan otkrit će spomenik prvom Hrvatskom predsjedniku. Nakon mise za domovinu u crkvi Gospe Velikog hrvatskog Krsnog Zavjeta na kojoj će sudjelovati 30 biskupa i 200 svećenika iz Hrvatske i BiH, predsjednica Republike, te predsjednici Sabora i Vlade polagat će vijence pod spomenik ‘Oluja ’95.’ na Trgu dr. Ante Starčevića (Program obilježavanja Oluje – POVEZNICA).

Generalna proba pred spomenikom 'Oluja '95.' na Trgu dr. Ante Starčevića (Foto: H. Pavić)

Generalna proba pred spomenikom ‘Oluja ’95.’ na Trgu dr. Ante Starčevića (Foto: H. Pavić)

Tu će će nakon vojnog prijavka predsjednica držati govor, zajedno s gradonačelnicom Knina Josipom Rimac i predstavnikom branitelja.
– Obraćanje premijera nemamo u protokolu. Za sad – rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje general Mate Ostović, dajući naslutiti da bi se to moglo i promijeniti.
Gradonačelnica Knina pozvala je sve da da budu strpljivi i da poštuju upute organizatora, a one koji žele sudjelovati u dijelu proslave na tvrđavi da dođu što ranije. – Na samom vrhu može stari 700 ljudi, ali nema ograničenja jer ima mjesta na 4 ili 5 nižih platoa, gdje će biti
video zid – rekla je gradonačelnica.
U Kninu je za proslavu Oluje uređenja 22 parkirališta s ukupno 13.500 parkirališnih mjesta, a za svaki slučaj spremna su još četiri rezervna parkirališta. S udaljenijih parkirališta će 14 gradskih autobusa prevoziti posjetitelje u grad. Grad Knin na proslavi očekuje ‘puno
ljudi’ (Oluja – Karta parkirališta).Oluja - konferencija za novinare (Foto H. Pavić) (2)

 – Što se tiče logistike, sve je spremno, sve je uvježbano. Ono što je sigurno neće doći 100.000 vozila, a za 100.000 ljudi smo spremni – rekla je gradonačelnica Rimac.
U Kninu još uvijek traje završno dotjerivanje grada za proslavu. Dotjeruje se i stadion NK Dinara, na kojem su ispiljene ograde kako bi mogao primiti 100.000 posjetitelja na koncertu Marka Perkovića Thompsona i prijatelja koji će trajati od 21 sat do kasno u noć. U ponedjeljak je vojska obavila generalnu probu. Kninom su odjekivali plotuni, nadlijetali su ga Migovi, defilirale su pješačke postrojbe, podnosio se prijavak… Kako saznajemo, zbog zagrenačkog mimohoda, u utorak vojska u Kninu više ništa neće ponavljati. Kako zajedno s gradskom upravom, vojskom, policijom i drugim državnim institucijama u organizaciji proslave u Kninu sudjeluje i odbor koji je proteklih 12 godina proslavu u Čavoglavama, u Kninu možemo očekivati šušur i atmosferu kakva je dosad bila viđena samo u rodnom selu Marka Perkovića Thompsona. Iako to podrazumijeva pečene volove, janjce, odojke, pljeskavice, Knin ne odustaje od tradicije besplatne podjele graha s kobasicama. S građanima će grah, najavila je gradonačelnica Rimac, u 14 sati pod šatorima u kninskom parku blagovati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.  Grah i ove godine priprema Hrvatska vojska. Točnu količinu koju će vojska skuhati ne zna, ali gradonačelnica kaže da će biti – dovoljno.

Trg dr- Ante Starčevića - generalna proba (Foto: Tris/H. Pavić)

Trg dr- Ante Starčevića – generalna proba (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI