Neovisni novinarski portal
21.9.2020.
POLITIKA
Hrvatski branitelj i zatočenik kninskih kazamata Velibor Bračić sa suprugom (Foto: Facebook)

Žrtva kapetana Dragana upozorava:
‘Čim završi suđenje, zločinac će biti pušten na slobodu’

Hrvatski branitelj i zatočenik kninskih kazamata Velibor Bračić sa suprugom (Foto: Facebook)
Dragan Vasiljković - 'Kapetan Dragan' - ratna fotografija

Dragan Vasiljković – ‘Kapetan Dragan’ – ratna fotografija

Ratni zločinacac Dragan Vasiljković – Kapetan Dragan (61) – u petak je prvi put ispitan u Hrvatskoj, u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. Tereti ga se zbog ratnog zločina protiv zarobljenika i civilnog stanovništva.  Izručenje i početak suđenja za Tris je komentirao hrvatski gardist Velibor Bračić (47) koji je od 80 dana proveo u njegovom zatvoru u Kninu, od čega i danas trpi posljedice.

– Pozdravljam izručenje i početak suđenja, ali žalim što sve skupa ovako dugo traje. On je već devet godina proveo u australskom zatvoru, a  do kraja suđenja proći će još nekoliko godina. Čak i ako ga osude na 20 godina robije, on će biti pušten na slobodu već po izricanju presude. Naime, u odsluženje kazne sigurno će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a kad završi suđenje to će biti taman dvije trećine dosuđene kazne, nakon čega ih uobičajeno puštaju – rekao nam je Bračić, pozivajući policiju i pravosuđe da budu brži u procesuiranju ratnih zločina.
– Kapetan Dragan nije tamo bio sam. Ima ih još koji trebaju odgovarati za zločine, od čijih posljedica umiremo. Vrijeme prolazi, svjedoci nestaju, tako da svaki dan puno znači – rekao je Bračić.
– Svi mi znamo što se događalo tamo, ali na suđenju ne vrijedi kad netko nešto prepričava. Treba s procesima požuriti dok su autentični svjedoci   živi i dok još mogu govoriti – upozorava Bračić.

Hrvatski branitelj i zatočenik kninskih kazamata Velibor Bračić sa suprugom (Foto: Facebook)

Hrvatski branitelj i zatočenik kninskih kazamata Velibor Bračić sa suprugom (Foto: Facebook)

On je zarobljen kao 23-godišnjak, kad je u lipnju 1991. godine kraj Knina zajedno s trojicom suboraca izviđao položaje paravojske srpske paradržave, tada još ‘SAO Krajine’. Utrpali su ih u jednu prljavu zemunicu i danonoćno ih tukli šakama, nogama, gumenim palicama i kundacima po cijelom tijelu. Priključivali su ih na struju, gurali su im puščane cijevi u usta, izvodili na fiktivna strijeljanja, tjerali da pjevaju četničke pjesme, psihički ih maltretirali i mučili glađu i žeđu… Zarobljenici su se žalili Vasiljkoviću, koji je tada u Kninu bio instuktor i zapovjednik svoje paravojne postrojbe ‘Kniđe’, ali i upravitelj zatvora na kninskoj tvrđavi. Ne samo da im nije pomogao, već ih je i sam mučio, za primjer drugima. Bračić je svjedočio kako su polumrtve pretučene zatočenike vadili iz ćelija i tobože ih vodili u bolnicu. Bacili bi ih s bedema kninske tvrđave i rekli da su poginuli pri pokušaju bijega. Nakon 50 dana s kninske tvrđave prebačen je u zatvor u ‘Staru bolnicu’, koji su držali martićevci. Nada se pojavila kad je došao Međunarodni crveni križ i popisao zarobljenike. Dogovorena je razmjena, kojom je sa neprijateljske strane rukovodio sam Ratko Mladić, te je Bračić nakon 80 dana mučenja konačno ugledao slobodu.

Brojne bolesti ovog 47-godišnjaka, dijabetes, hipertenzija, karcinom… posljedica su mučenja Dragana Vasiljkovića i njegovih ‘Kninđi’.

Kompleks kninske tvrđave iz zraka

Kompleks kninske tvrđave iz zraka

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI