Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
EKOLOGIJA
Dio Rješenja Ministarstva

Usporen i drugi nasrtaj na Krčić:
Ministarstvo za privatnu hidroelektranu traži procjenu utjecaja na okoliš

Dio Rješenja Ministarstva

Zelena čistka - Krčić (31)– Ovo je još jedan mali zajednički uspjeh i poruka svima koji misle raditi neprihvatljive projekte na Krčiću ili bilo gdje u prirodi da odustanu, jer je krajnje vrijeme da sačuvamo i ono malo prirodnih vrijednosti na našoj planeti, te da iste koristimo na održiv način – poručili su iz Ekološke udruge „Krka“ Knin netom nakon objave rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode koji se odnosi na još jednu namjeru da se na rijeci Krčić sagradi – hidroelektrana.

Naime, rješenje kaže kako je investitor, tvrtka HYDRO GREEN j.d.o.o., prijavljena na adresi J.J. Strossmayera 29 u Osijeku, koja je naumila tamo izgraditi tzv. malu protočnu hidroelektranu snage 1336 kW, obavezna provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, kao i provesti Glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu.
To zapravo znači kako će spomenuti investitori malo teže doći do ostvarenja svoje poslovne zamisli, pri kojoj su se profitabilnom energetikom imali namjeru baviti u jednom od najosjetljivijih krajolika u državi, iznad izvora rijeke koja vodom opskrbljuje velik dio Dalmacije, stanište je brojnih prirodnih fenomena, rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, te je temeljni razlog postojanja Nacionalnog parka Krka.
Inače, jedva zamjetna vijest o toj namjeri bila je zapravo objavljeni dokument na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode (poveznica) naslovljen: Informacija o zahtjevu za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš male protočne hidroelektrane hidroelektrane Krčić, Šibensko-kninska županija.
No bila je ipak dovoljno vidljiva da na nju reagiraju iz Ekološke udruge Krka Knin, Zelenog foruma i Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko- kninske županije, koju su na tu biznis-ideju iznijeli primjedbe, koje su u konačnici i uvažene. Rješenje Ministarstva u cijelosti možete razmotriti klikom OVDJE.
Početkom svibnja smo o tome smo javnost izvjestili i na našem portalu, u tekstu: Krčić opet nema mira: hidroelektranu bi sada tvrtka Hydro Green vlasnika Saše Perkovića.
Dio Rješenja Ministarstva

Dio Rješenja Ministarstva

U novom rješenju se inače jasno i detaljno ističe kako bi se u slučaju gradnje traženog objekta mogao očekivati značajni negativni utjecaj na okoliš, kao i na niz životinjskih vrsta i staništa, na sedrene barijere i drugo: ono što je po sebi razumljivo i svakome laiku.
No, pored svega ostaje teško razumljiva činjenica (ako se isključi uobičajena jagma za profitom)  kako se jedna privatna tvrtka odlučila upustiti u planiranje gradnje hidroelektrane nedaleko od mjesta na kojem je isto htio graditi i HEP, a što je naišlo na snažan otpor javnosti u čitavoj Hrvatskoj i inozemstvu pod egidom Krčić je naš i Ne damo naš Krčić, kao i osudu opravdanosti i svrhivovitosti takve gradnje od strane više stručnjaka, geologa, energetičara, ekonomista, ekologa i drugih.
Na koncu, u lipnju prošle godine i za tu elektranu je stiglo slično rješenje Ministarstva, koje je HEP-u poručilo kako je ‘za namjeravani zahvat – mala hidroelektrana (MHE) Krčić potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš’ kao i da je ‘potrebno provesti Glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu’ (vidi TRIS: Izvrsna vijest za Krku i Krčić: naređeno je ispitivanje utjecaja hidroelektrane na okoliš).
Sve u svemu, Krčić i Krka su zasad obranjeni i pošteđeni od nebuloznih i štetnih namjera. Zadnja crta obrane su, kao i uvijek, bili svjesni i savjesni građani, te odgovorni službenici u nadležnom Ministarstvu.
Valjda za takvo što više neće biti potrebe.
Krčić - 5. travnja 2014. (Foto H. Pavić)

Krčić – 5. travnja 2014. (Foto H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI