Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
GOSPODARSTVO / KRONIKA 112
Uskok optužio Nadana Vidoševića: Ljubitelj lova i umjetnina ulovljen s 36 milijuna kuna

Uskok optužio Nadana Vidoševića:
Ljubitelj lova i umjetnina ulovljen s 36 milijuna kuna

f3eecab6b2868766673602a1ed054d32Uskok je danas podignuo optužnicu protiv predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića i osam suradnika u slučaju Remorker.  Nadan Vidošević bio je predsjednik HGK 18 godina i na toj poziciji uhićen je 12. studenog 2013. zbog sumnje da je upleten u izvlačenje novca iz komore.

Uskok je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana, među njima je i Vidošević, zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti – objavio je Uskok danas na svojim stranicama (POVEZNICA). Vidoševića se između ostalog tereti da je, od 2006. do ožujka 2011. godine, u cilju stjecanja znatne materijalne koristi za sebe i druge, a koja im nije pripadala, isplaćivao novac sa žiro računa Komore bez osnove. Njega i suoptuženike tereti se za fiktivno poslovanje, a sukladno tome i potpisivanje dokumenata i izdavanje računa za nepostojeće poslove. S računa Komore na račune trgovačkih društava u više navrata isplaćeno je ukupno 35.954.242,00 kune, pri čemu je iznos od 6.832.581,94 kune utrošeno za održavanje privida urednog i redovnog poslovanja navedenih društava, navodi se u optužnici.

Vidošević je tjednima prije uhićenja šefice svog kabineta negirao medijske napise o povezanosti sa slučajem u kojem je Komora plaćala desetke milijuna kuna. Na dan uhićenja pred kamerama je, naizgled hladnokrvno, sve komentirao povijesnom izjavom: “… znate kako je, muž obično zadnji sazna …”! Novinarima je govorio da je kao predsjednik formalno odgovoran za sve što se događa u Komori, te da je spreman dati ostavku ako se pokaže da je novac izvlačen. Što je sve u komori pokrao višestruko odlikovani bivši ministar gospodarstva u ratnoj vladi Nikice Valentića, čelnik Hrvatskog nogometnog saveza i obnašatelj još mnoštva visokih funkcija može se pročitati na stranicama  DORHA (POVEZNICA).

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI