Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
EKOLOGIJA
Sava (foto Tibor Mikuška)

‘Slovenija na granici gradi hidroelektrane koje ugrožavaju Zagreb, a Hrvatska ne reagira’

Sava (foto Tibor Mikuška)
Rijeka Sava (foto Tibor Mikuška)

Rijeka Sava (foto Tibor Mikuška)

– Slovenija nedaleko od hrvatsko-slovenske granice ubrzano gradi hidroelektrane na Savi koje ugrožavaju Zagreb, no još uvijek nema nikakve reakcije s hrvatske strane – upozoravaju sudionici projekta Spasimo plavo srce Europe kojega je pokrenula nevladina organizacija Riverwatch (Austrija) u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur te Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode.

Naime, u Sloveniji je upravo u tijeku javna rasprava o utjecaju na okoliš hidroelektrane Mokrice koja se gradi nedaleko od slovensko-hrvatske granice na rijeci Savi.
Premda će izgradnja HE Mokrice dovesti do brojnih negativnih posljedica po sliv rijeke Save nizvodno od slovensko-hrvatske granice, Hrvatska se još nije uključila u prekogranični postupak procjene utjecaja na okoliš i uputila prigovore na namjeravani projekt izgradnje HE Mokrice, ističu nadalje iz Plavog srca Europe.

Neodgovornost koja čudi

– Hrvatska nije dobila informaciju o gradnji hidroelektrane Mokrice od Slovenije, odgovorilo nam je hrvatsko Ministarstvo okoliša, iako se radi o međunarodnoj obvezi da se uključi pogođena strana u postupak procjene utjecaja na okoliš. ESPOO konvencija točno navodi da se kod izgradnje velikih brana i akumulacija mora provesti postupak prekograničnog savjetovanja oko učinaka navedenih zahvata na okoliš, kako bi se nepristrano sagledale sve negativne posljedice i uključila zainteresirana javnost –  kaže Gligor Radečić, koordinator u kampanji Spasimo plavo srce Europe.
Inače, Slovenija je donijela zakon o izgradnji hidroelektrana na rijeci Savi smatrajući to nacionalnim prioritetom, te su uzvodno na Savi sagrađene već tri hidroelektrane: HE Brežice se upravo gradi, dok je za HE Mokrice upravo u tijeku javna rasprava o utjecaju na okoliš.
Sava (foto Tibor Mikuška)

Sava (foto Tibor Mikuška)

– Neuključivanje Hrvatske u navedeni postupak i neodgovornost našeg Ministarstva zaštite okoliša i prirode još više čudi budući da je Hrvatska bila uključena u savjetovanje oko utjecaja na okoliš državnog prostornog plana Republike Slovenije gdje je bilo dogovoren nastavak suradnje i u slučaju hidroelektrane Mokrice – dodaje Radečić.
Hrvatska, naime, ima pravo utjecati na slovenske odluke prema ESPOO konvenciji o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica: da je hrvatska strana uključena u postupak, Ministarstvo okoliša bi Sloveniji trebalo dati preliminarne uvjete za gradnju i oni bi trebali predstaviti način na koji će uvjete ugraditi u svoj projekt a zatim bi se i hrvatsku stručnu javnost upoznalo s projektom da se o njemu mogu očitovati. No zašto se taj projekt smatra štetnim?

Dodatni trošak od 2 milijarde eura!?

– Gradnja HE Mokrice će dovesti do negativnih utjecaja na razinu podzemnih voda, doći će do povećane erozije i produbljivanje korita rijeke, doći će do dodatnog pada razine podzemnih voda, što će stvorti teškoće s crpljenjem pitke vode te će biti ugrožena bioraznolikost rijeke Save – kaže Tibor Mikuška, voditelj projekata u Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode.
– Dok s jedne strane hrvatska strana, uz blagoslov Ministarstva zaštite okoliša i prirode, podržava štetan i nerazumno skup projekt Zagreb na Savi kojem je cilj navodno ublažavanje već postojećih negativnih posljedica slovenskih hidroelektrana, s druge strane ne sudjelujemo u postupku u kojem bi zaista mogli utjecati na srž problema, bez dodatnog troška od 2 milijarde eura koji se predviđaju za Zagreb na Savi – zaključuje Mikuška.
Inače, cilj projekta Spasimo plavo srce Europe je zaustavljanje štetnih hidroenergetskih projekata na rijekama Balkana budući da se radi o najbolje očuvanim riječnim sustavima u Europi.
O nekim prethodnim akcijama projekta možete čitati i na TRIS-u u tekstu Upozorenje: Planiraju čak 80 hidroelektrana u strogo zaštićenim područjima Hrvatske, te nevjerojatnih – 535 na Balkanu!

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI