Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
Šibenski šef Kulturnog vijeća zaradio kaznenu prijavu policije. (Ne)kulturno “tramakavanje” tuđim novcem

Šibenski šef Kulturnog vijeća zaradio kaznenu prijavu policije. (Ne)kulturno “tramakavanje” tuđim novcem

  Dario Mikulandra (2)

Policijska uprava šibensko-kninska izvijestila je javnost da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjakom D.M. osumnjičenim za pronevjeru i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.  „Utvrđeno je da je osumnjičeni u vremenu od 14. siječnja – 29.srpnja 2015. g. kao zaposlenik tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, poslovnica u Šibeniku, u više navrata s računa 29-godišnjeg klijenta, potpisujući se u njegovo ime, podigao i protupravno prisvojio ukupan iznos od 138.787,00 kuna u eurima, a isto naknadno u cijelosti i vratio“, stoji u priopćenju PU, uz napomenu da će protiv osumnjičenog biti podnesena kaznena prijava Općinskom držanom odvjetništvu u Šibeniku. Riječ je o Dariju Mikulandri, uglednom građaninu, donedavnom zaposleniku Zagrebačke banke, aktivnom vjerniku, bliskom Biskupskom ordinarijatu i angažiranom u crkvenim aktivnostima, jednom od članova Društva prijatelja šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, per fin, predsjedniku Kulturnog vijeća Grada Šibenika. Vijeće će dalje bez Mikulandre, a tko će ga voditi, sutra će o tome njegovi članovi odlučiti…

Kad je svojedobno, mnogi bi rekli, ničim izazvan, dobio priliku odlučivati o kulturnoj politici Grada, mnogi su se pitali koje su to njegove referencije koje su ga nominirale za tu odgovornu društvenu funkciju. Teško da smo to do danas uspjeli saznati, ali se Mikulandra, kao „čovjek kulture“, u međuvremenu itekako javno razotkrio svojom uskogrudnošću, zadrtošću i netolerancijom. Posve nekompatibilnom s kulturom kao takvom. Na Međunarodnom dječjem festivalu lani je u znak prosvjeda, na svečanosti otvaranja MDF-a, proizveo pravi incident kad je gledalište, zajedno sa svojom djecom koju je bio doveo u gledalište, demonstrativno napustio zbog glumca u suknji (sic!).

Ove godine, ta je neproglašena moralna vertikala, s ambicijom da bude mjera ćudoređa u vlastitom gradu, manifestirala sklonost vještog „tramakavanja“ tuđim novcem, krivotvoreći potpis klijenta čiji je bio osobni bankar, te zlorabeći položaj i ovlasti u razdoblju od šest i pol mjeseci neovlašteno prisvojio klijentovih 18 tisuća eura. Doduše, Mikulandra je otuđeni novac u cjelosti vratio, no pitanje je kad bi to učinio da se njegova rabota nije slučajno otkrila. Tada je novac hitno posudio i račun oštećenog klijenta „poravnao“. S bankom je sklopio sporazumni raskid radnog odnosa i poduzeto je sve kako bi se slučaj zataškao, ne samo zbog „nesmotrenog“ Mikulandre nego i zbog „ reputacijskog rizika“ same banke. No, ako je uprava ZABA-e i bila sklona prikrivanjem slučaja „kontrolirati štetu“, djelatnici banke nisu na to bili spremni. Ogorčeni zbog lakoće „oslobađanja odgovornosti“ djelatnika koji je teško prekršio pravila bankarskog poslovanja i zakon, a izvukao se „sporazumnim raskidom radnog odnosa“, neki su zaposlenici banke o svemu izvijestili medije. Prije svih, Tris.

Kako bismo provjerili utemeljenost priče ZABA-inih insajdera, kontaktirali smo glasnogovornicu PU šibensko-kninske Maricu Kosor, no, ona nam je tek mogla kazati da policija o tome nema nikakvih saznanja, ali će temeljem naših informacija postupati.

Čekali smo provjeru PU i – postupanje. I ponovo nazvali glasnogovornicu Kosor kako bismo saznali da li je banka u međuvremenu podnijela prijavu protiv svoga bivšeg djelatnika, a što je po zakonu dužna. Ali, ni tada nije bilo prijave.

Obratili smo se upitom upravi ZABA-e, i od Ureda za odnose s medijima, identitet i komunikacije, dobili očitovanje kojemu bi trebao šifrarnik za lakše razumijevanje: „Nedopuštene radnje na štetu klijenata ili same Banke izolirani su slučajevi koji se, nažalost, povremeno događaju unatoč razvijenim sustavima interne kontrole. U Zagrebačkoj banci događaju se vrlo rijetko upravo zbog ustrojene interne kontrole, ali i zbog razvijene poslovne etike na kojoj se u Zagrebačkoj banci inzistira kao na temeljnoj postavci poslovanja. U slučaju da se otkriju zlouporabe, pristupa se utvrđivanju relevantnih činjenica te se pokreću odgovarajuće aktivnosti u svrhu utvrđivanja odgovornosti za počinjene zlouporabe.

Zagrebačka banka posluje u skladu s pozitivnim propisima te ne zataškava nedopuštene radnje koje su učinjene na štetu klijenata već pristupa takvom slučaju u skladu s važećim zakonima i propisima.”

Tko razumije, njemu dvije! Jer, Zagrebačka banka čak i na izravan upit o nezakonitom postupanju svoga djelatnika odbija jasno kazati što se dogodilo i kakve je mjere poduzela, u odnosu na zakonom propisane obveze u takvim slučajevima. Tek nakon intervencije kriminalističke policije, i pokretanja postupka, neovisno o banci, ZABA podnosi prijavu protiv svoga zaposlenika. A temeljem prijave i obavljene istrage, PU Šibensko-kninska podnosi kaznenu prijavu protiv uglednog člana zajednice, Darija Mikulandre kojemu je svojedobno Grad Šibenik s punom vjerom povjerio gradsku kulturu.

I zanimljivo, kad smo u gradskoj upravi pokušali saznati što će gradonačelnik Željko Burić poduzeti u odnosu na ove kompromitirajuće informacije spram predsjednika Kulturnog vijeća, proizveli smo „bijes bogova“. Jer, da je nama cilj napad na gradonačelnika (?!), da ga time samo želimo diskreditirati, a kakve veze on ima s Kulturnim vijećem, pitala nas je gradonačelnikova predstojnica. Pritom je insinuirala kako o svojedobnom istom takvom slučaju jednog SDP-ova vijećnika nismo pisali, ali sada HDZ-ova šefa KV-a razapinjemo. Kao da je Mikulandrin grijeh manji ako je isti počinio i neki SDP-ovac. Koji, nota bene, u to vrijeme nije bio ni gradski vijećnik, niti je kakvu dužnost obnašao, a ni prijava protiv njega nikad nije podignuta… Uostalom, dodala je predstojnica, pitajte članove KV-a što o tome misle jer su ga oni i birali, a ne gradonačelnik, pa ga gradonačelnik neće ni smjenjivati (!?).

Na kraju balade, Mikulandra je sam podnio ostavku, nakon što je gradonačelnik izjavio da će provjeriti informaciju i ako je točna poduzeti odgovarajuće mjere. Što je rekao, to je i učinio, a Mikulandra je morao odstupiti.jednako dragovoljno kao što se dragovoljno prethodno „sporazumio“ s bankom o raskidu radnog odnosa…

Tako to kod nas biva. Nije važno tko je što učinio, kakvim je postupkom svoj ugled i ime kompromitirao,  važno je samo „ubiti glasnika“ koji donosi lošu vijest. Zbog takvog pristupa se dogodilo i da na dužnost pročelnice za financije u šibenskoj gradskoj upravi bude postavljena Senka Ramljak, iako je imala pravomoćnu presudu, i postupak koji se u trenutku imenovanja protiv nje vodio. Priložila je potvrdu o nekažnjavanju. Da bi se dvije godine poslije, u jednoj „akciji češljaja“ Ministarstva uprave koje je odlučilo filtrirati svoje redove, razotkrila neugodna činjenica o  kažnjavanju pročelnice. Podnijela je ostavku iz „zdravstvenih razloga“ i otišla na bolovanje. Učinila je štetu i sebi i Gradu. No, o tome je trebalo misliti ranije. I pročelnici i Gradu…

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI