Neovisni novinarski portal
23.9.2020.
EKOLOGIJA / POLITIKA / UKRATKO
Hrvatski prosvjed je bio značajan, ali je sudjelovalo manje građana

S.O.S. za Jadran:
Tražimo smjenu Barbare Dorić, ukidanje Agencije za ugljikovodike i ostavku ministra Vrdoljaka

Hrvatski prosvjed je bio značajan, ali je sudjelovalo manje građana

multifoto sos“S.O.S. za Jadran”: Velika pobjeda za kampanju! Naftne kompanije povukle su se zbog pritiska javnosti – naslovili su svoju današnju objavu za javnost u koaliciji udruga koja se zalaže za očuvanje Jadrana, a nakon odluke dviju naftnih kompanija da odustanu od sudjelovanja u projektu istraživanja i crpljenja nafte i plina u hrvatskom moru. Prenosimo objavu:

Koalicija “S.O.S. za Jadran” pozdravlja odluku Marathon Oil-a i OMV-a, naftnih kompanija s najvećim brojem koncesija, o odustajanju od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.
– Mediji su prvo javili da je razlog za tu odluku granični spor, a same kompanije danas su objavile kako su u pitanju ekonomski razlozi, niska cijena nafte i nesigurna investicija. Smatramo da je za tu odluku bio presudan glas javnosti koja se sada sasvim jasno, većinski određuje protiv ovog štetnog projekta, kao što pokazuju i najnovije ankete. Tome je zasigurno pridonijela i kampanja “S.O.S. za Jadran” – izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.
Koalicija udruga podsjeća kako je predsjednica Uprave AZU-a, Barbara Dorić, prije samo nekoliko dana obmanula javnost izjavivši da su pregovori s kompanijama završeni i kako će ugovori biti potpisani do kraja srpnja. Zbog ovakvih neodgovornih tvrdnji te sveukupnog vođenja ovog štetnog projekta, tražimo smjenu gđe. Dorić i ukidanje AZU-a kao nekompetentne i nepotrebne institucije. Također pozivamo ministra Vrdoljaka da kao politički najodgovornija osoba u ovom projektu prepunom rupa i nepravilnosti podnese ostavku!
– Još jednom pozivamo Vladu RH da posluša građanke i građane te odustane od ugovora s preostala tri koncesionara. Tražimo da se proglasi moratorij na naftne bušotine u Jadranu. Budućnost nije u fosilnim gorivima, nego u obnovljivim izvorima energije za koje imamo sjajne potencijale i to baš na Jadranu. Kampanja “S.O.S. za Jadran” se svakako nastavlja. Zajedno s međunarodnim partnerima borit ćemo se protiv novih bušotina s obje strane Jadranskog mora – zaključuje Luka Tomac, potpredsjednik Zelene akcije.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI