Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
SCENA
Rosenberg Trio na OFf-u (Foto: Regina Koštan)

Rosenberg u Šibeniku:
‘Ukleti petak’ na OFF festivalu konačno pobijeđen

Rosenberg Trio na OFf-u (Foto: Regina Koštan)

Najbolji svjetski gypsy swing gitarist sinoć je uveličao drugi dan OFF jazz & blues festivala.

Rosenberg Trio na OFF-u (Foto: Regina Koštan)

Rosenberg Trio na OFF-u (Foto: Regina Koštan)

Iz nekog razloga petak je u povijesti OFF-a uvijek bio najslabije posjećen dan, tko god da nastupa. Bilo je tako i prošle godine, kada je taj ‘ukleti petak’ donio najbolje nastupe na OFF-u 2014. – bravurozni Pannonia Project i spektakulatni Big Band Požega – pred šačicom oduševljenih posjetitelja. Zbog salse pred katedralom, koncerta ispred Gira i Bona, zbog Manu Chaoa u Zadru, vrućine, vikenda, krize… razloga uvijek ima, a nijedan nije ni potpuno točan, niti pogrešan.
Dolazak gitarističkog velikana Stochela Rosenberga, najboljeg gypsy swing gitarista na svijeu, nije bio jamac navale na ulazna vrata OFF-a. Najveća glazbena „zvjerka“ koja se ikad pojavila na OFF-u, nekoliko mjeseci ranije dupkom je napunila Lisinski, no organizatori ni zbog te činjenice nisu mogli mirno spavati. Pogotovu što je u pretprodaji jučerašnji petak bio najslabije prodavan dan.
Matija Dedić i Šimun Matišić (Foto: Regina Koštan)

Matija Dedić i Šimun Matišić (Foto: Regina Koštan)

Kad se sinoć, pred bajkovitom pozornicom s pianom i vibrafonom, za koje su u 22 sata sjeli Matija Dedić i Šimun Matešić, okupilo nekoliko stotina ljudi, bilo je jasno da je Rosenberg ipak dovoljno jako ime da pobijedi „prokletstvo“ petka. Virtuozan nizozemski gitarist, koji je na bini bio potpomognut drugom gitarom u rukama Mate Matišića i kontrabasom Jurice Štelme, u sat i pol nastupa dokazao je da ga s pravom nazivaju jedinim legitimnim nasljednikom mitskog Djanga Reinhardta. Djangovi standardi činili su sinoć većinu repertoara ovog trojca, koji je svako malo izazivao spontane aplauze i neartikulirane uzvike. Glazbeni kapitalac devetog OFF-a u Šibeniku impresionirao je i zadivio, baš kako se od njega i očekivalo.
Dedić i Matešić, koji su otvorili drugi dan festivala, učinili su kombinaciju klavira i vibrafona neočekivano uzbudljivom. Virtuozni svatko na svom instrumentu, više od sat vremena na maestralan su način zagrijavali publiku za nastup zvijezde večeri.
„Ukleti petak“ je pobijeđen, ostaje još subota koja ne može omanuti – na OFF stižu Marko Ramljak Band i Rambo Amadeus.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI